Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za domove nema zime

Uvoz plina reduciran, prijeti li nestašica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
INA je jučer poručila kako za sada nema problema s isporukom plina zbog ruskog spora s Ukrajinom. No, nastavi li se taj sukob, a temperature i dalje budu ovako niske, mogli bi nastati ozbiljni problemi.

Plina za sada ima dovoljno za sve. I za građane i za industrijske potrošače. Rusko zavrtanje plinskog ventila Ukrajini na Hrvatsku se za sada odražava minimalno. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rusija nudi nižu cijenu Ukrajina prekinula uvoz plina iz EU-a Slika nije dostupna Sporna cijena plina Ukrajina ruski plin nema namjeru uvoziti barem do kraja godine

Ipak što dulje traje rusko-ukrajinski spor to je i opasnost da Hrvatska ostane bez dijela potrebnog plina sve veća. Sav plin koji Hrvatska kupuje od Rusije ide upravo preko Ukrajine. Zbog zavrtanja ventila Ukrajini kroz cijev ide manje plina, to ruši cijevni tlak te ostali korisnici kao Hrvatska, dobijaju manju isporuku. 

>> Gazprom traži da EU nadgleda tranzit plina kroz Ukrajinu

>> Hrvatska bez problema u opskrbi plinom

Dodatni problem stvara i povećana potrošnja zbog sve nižih temperatura. Povećana domaća potrošnja će se nastaviti i vjerojatno još povećati jer prognoza za prvu polovicu ovoga mjeseca glasi - prava zima.

Olakotna okolnost je to da trenutačno zbog remonta ne radi najveći hrvatski potrošač plina - kutinska Petrokemija. No ukoliko Rusi nastave sa smanjenom isporukom, iz centra za transport plina najavljuju redukcije isporuke. Prvi na udaru su veliki potrošači. Domovi hrvatskih građana koji se griju na plin trebali bi unatoč smanjenom uvozu i dalje ostati topli.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene