Obavijesti Video Pretražite Navigacija
S ekonomske na prehrambenu krizu

UN: Sljedeće godine nas čeka dramatični porast cijene hrane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon svjetske ekonomske krize, prema izvještaju UN-ove organizacije za hranu i poljoprivredu sljedeće godine svijet bi mogla potresti prehrambena kriza.

Najveći razlozi za krizu u prehrambenoj industriji su klimatske promjene, upotreba neki prehrambenih proizvoda kao biogoriva te velika potražnja hrane s brzorastućih tržišta Istočne Azije. Zbog svega toga cijena hrane u 2011. godini bi mogla strahovito narasti, donosi izvješće UN-ove agencije, a prenosi britanski Independent.

Pročitajte i ovo Palestinci obnovili zahtjev za punopravno članstvo u UN-u Zadnji zahtjev podnesen je 2011. Palestinci obnovili zahtjev za punopravno članstvo u UN-u Red za pučku kuhinju Pomoć najpotrebnijima Dugački red ispred pučke kuhinje: "To je slika našeg svijeta"

>> Sve nedostupnija: Na jesen hrana skuplja i za 30 posto

>> Smrtna kazna za loše proizvođače hrane

Najveći rast u cijeni mogao bi se dogoditi na tržištu pšenice, kukuruza i šećera. Tako bi cijena šećera mogla porasti za trećinu, predviđeni rast cijene pšenice bi bio 41%, a kukuruza 47%. Kako je dosta proizvoda usko povezano s ove tri namirnice, onda bi rastom njihovih cijena moglo doći do domino efekta u rastu cijena ostalih proizvoda. Rast cijena hrane često prouzrokuje nemire, a posljednji put kada su cijene hrane drastično narasle diljem svijeta su izbili neredi, a ponajveći su bili u Meksiku i Indoneziji.

Biogorovo konkurencija prehrani

'Cijena hrane se u listopadu povećala za 5% u odnosu na rujan što je značajno povećanje i zabrinjavajući trend', stoji u izvješću UN-ove organizacije za hranu i poljoprivredu. Kao najveći razlog povećanju cijene navodi se činjenica kako je u nekoliko velikih zemalja ove godine urod bio znatno niži od očekivanog. 'Proizvodnja najčešće korištenih žitarica mora se znatno povećati kako bi se stvorile dovoljno velike zalihe da cijena hrane ne bi ovisila o sezonskom urodu. Najveća je prepreka trenutno u činjenici kako se neki poljoprivredni proizvodi koriste za biogorivo, a ne za hranu', kažu UN-ovi stručnjaci.

Razina cijene šećera je najveća u posljednjih 30 godina, a porasle su cijene i soje, pa čak i riže koja je jedini 'veliki' proizvod čije su zalihe još uvijek visoke. Cijena mesa i ribe je stabilna, ali kod mesa se pokazuje trend rasta cijena što je posebno zabrinjavajuće. UN-ovo izvješće ističe kako ni povećana proizvodnja u sljedećoj godini neće spriječiti dramatični rast cijena koji bi mogao dovesti do svjetske prehrambene krize.

Strahujete li od eventualne prehrambene krize?

  • Ne, cijela priča je napuhana
  • Ne, imam imanje na kojem proizvodim hranu za svoje potrebe i postrebe svoje obitelji
  • Strahujem, uništili smo zemlju koja daje sve manje uroda
  • Strahujem, manje je novaca, a cijene su sve veće

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene