Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zdravo za gotovo

Ukidanje neradne nedjelje trgovine primjenjuju i na praznike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radno vrijeme trgovina tek danas je zbunilo mnoge. Ustavni sud ukinuo je neradnu nedjelju. Rad trgovina tako nije više određen Zakonom o trgovini. Jedino uređenje koje je trenutačno mjerodavno je Zakon o blagdanima i neradnim danima, što znači da trgovine danas ipak nisu smjele raditi.

Većina je to ignorirala, iskoristili su situaciju i trgovine otvorili. Prekršitelji neće biti kažnjeni jer Zakon o blagdanima i neradnim danima čak ne predviđa kazne. Samim tim ni radnici vjerojatno neće biti dodatno plaćeni za svoj rad. 'Jedini način da dođe do svojih novaca, svoje plaće za te dane - to je tužba sudu. Dakle, mora se ohrabriti, podnijeti tužbu sudu, dokazati da je radio na dana blagdana i temeljem Kolektivnog ugovora za djelatnost trgovine bi mu to moralo biti plaćeno', kazala nam je Dragica Mišeljić iz Sindikata trgovine.

Pročitajte i ovo Ilustracija 17. ožujka Provjerili smo koje su trgovine otvorene ovu nedjelju Radno vrijeme trgovina i šoping-centara 10. ožujka detaljan popis Pogledajte kako rade trgovine ove nedjelje: Otvoreni su i neki šoping-centri

'Mi svejedno čekamo sada mišljenje našeg odvjetnika da nam kaže da li ukidanje nedjeljom uključuje i praznike ili ne uključuje i praznike jer trenutno nije baš jasno smije li se praznicima raditi ili ne', kazala je Tihomila Makovšek iz jednog od trgovačkih centara.

Radnicima su se ekspresno slale upute o novom radnom rasporedu nedjeljom, ali i praznikom. A čak dva su u ovom tjednu. U borbi s profitom rijetki su stali na loptu i odlučili pričekati. Leđa najslabijih ponovno su tako podmetnuta eksperimentalnim igricama vlade i vladajućih. 'Jedino uređenje koje je sada mjerodavno je Zakon o blagdanima i neradnim danima koji je uredio da se u te dane ne radi, što znači da nitko ne bi trebao ko poštuje ovu državu i poštuje i njene blagdane nitko ne bi smio raditi', zaključila je Mišeljić.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene