Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Radno vrijeme trgovina tek danas je zbunilo mnoge. Ustavni sud ukinuo je neradnu nedjelju. Rad trgovina tako nije više određen Zakonom o trgovini. Jedino uređenje koje je trenutačno mjerodavno je Zakon o blagdanima i neradnim danima, što znači da trgovine danas ipak nisu smjele raditi.


Većina je to ignorirala, iskoristili su situaciju i trgovine otvorili. Prekršitelji neće biti kažnjeni jer Zakon o blagdanima i neradnim danima čak ne predviđa kazne. Samim tim ni radnici vjerojatno neće biti dodatno plaćeni za svoj rad. 'Jedini način da dođe do svojih novaca, svoje plaće za te dane - to je tužba sudu. Dakle, mora se ohrabriti, podnijeti tužbu sudu, dokazati da je radio na dana blagdana i temeljem Kolektivnog ugovora za djelatnost trgovine bi mu to moralo biti plaćeno', kazala nam je Dragica Mišeljić iz Sindikata trgovine.

Vezani članci Slika nije dostupna Nedjeljom se troši kao da nema krize Slika nije dostupna Na prvu radnu nedjelju tražila se košara više

'Mi svejedno čekamo sada mišljenje našeg odvjetnika da nam kaže da li ukidanje nedjeljom uključuje i praznike ili ne uključuje i praznike jer trenutno nije baš jasno smije li se praznicima raditi ili ne', kazala je Tihomila Makovšek iz jednog od trgovačkih centara.

Radnicima su se ekspresno slale upute o novom radnom rasporedu nedjeljom, ali i praznikom. A čak dva su u ovom tjednu. U borbi s profitom rijetki su stali na loptu i odlučili pričekati. Leđa najslabijih ponovno su tako podmetnuta eksperimentalnim igricama vlade i vladajućih. 'Jedino uređenje koje je sada mjerodavno je Zakon o blagdanima i neradnim danima koji je uredio da se u te dane ne radi, što znači da nitko ne bi trebao ko poštuje ovu državu i poštuje i njene blagdane nitko ne bi smio raditi', zaključila je Mišeljić.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju