Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Udruga građana Franak najavila je da će već idući tjedan zatražiti hitno i bezuvjetno smanjenje kamata za najmanje tri postotna boda za sve kredite s valutnom klauzulom i promjenjivom kamatnom stopom.


Zalažemo se da se te mjere primijene na sve kredite, neovisno o valuti i njihovoj namjeni, istaknuo je koordinator udruge Franak Tomislav Prpić na današnjoj konferenciji za novinare, predstavljajući korake koje će ta udruga poduzeti već idući tjedan.

Uz smanjenje kamata, tražit će i ukidanje valutne klauzule te ponovni obračun kredita na dan njihova puštanja u otpatu i to s realnim i transparentnim kamatnim stopama, kažu u udruzi, pozivajući predsjednicu vlade da ih kao predstavnike zaduženih građana uključi u pregovore.

'Smanjenje kamatne stope za tri postotna boda bila bi promptna mjera kojom bi se već sutra moglo pomoći dužnicima, a jedino dugotrajno učinkovito rješenje bilo bi ukidanje valutne klauzule', istaknuo je Prpić.

Na tom tragu u udruzi najavljuju i da će pred Ustavnim sudom podnijeti zahtjev za ocjenom ustavnosti valutne klauzule. Podnijet će, kažu, i prijave Državnom odvjetništvu RH, Sudu časti pri Hrvatskoj gospodarskoj komori te Državnom inspektoratu zbog 'neopravdanog dizanja kamatnih stopa', a zatražit će preispitivanje usklađenosti poslovanja poslovnih banaka s hrvatskim Ustavom i zakonima.

Ocjenjuju da su novonastalom situacijom s kreditima prekršena temeljna ljudska prava hrvatskih građana, o čemu će, kažu, tražiti i očitovanje predsjednika Republike.

Vezani članci Andrej Plenković Plenković: ''Neka guverner HNB-a objasni izjavu o rastu rata kredita. Ako nešto misli o tome neka nam priopći'' Boris Vujčić, guverner HNB-a Guverner HNB-a upozorava: "Nekima bi rate kredita u kratkom roku mogle porasti za čak 20 posto"

'HNB je otvoreno stao na stranu banaka'

Ustvrdili su i da je HNB otvoreno stao na stranu poslovnih banaka, te da se prijedlozima tzv. 'balon kredita' pogoduje isključivo bankama, a ne dužnicima.

'Taj je prijedlog prihvatljiv jedino za banke i za HNB koji je otvoreno stao na njihovu stranu. Nikakav balon kredit ne dolazi u obzir', kazao je Prpić, istaknuvši da vlada treba napraviti distancu prema bankama, kako bi se poduzele mjere koje pomažu dužnicima.

Po modelu 'balon kredita' plaćanje razlike između fiksne i tržišne vrijednosti franka prolongiralo bi se te platilo naknadno ako franak u međuvremenu ne izgubi na vrijednosti.

Udruga građana Franak osnovana je na inicijativu građana s ciljem zaštite prava korisnika kredita ugovorenih kod poslovnih banaka, s valutnom klauzulom i promjenjivom kamatnom stopom. Zalaže se za pravedan i zakonit odnos poslovnih banaka prema klijentima, te pravni okvir kojim bi se zakonski onemogućilo dovođenje korisnika kredita u težak materijalni položaj. (Hina)

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju