Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U 2008. novi značajni poticaji za maslinarstvo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar poljoprivrede Petar Čobanković razgovarao je u Supetru na Braču s predstavnicima uljara i maslinara te ih upoznao s Vladinom strategijom o proizvodnji i otkupu maslina i maslinovog ulja koji će u 2008. biti znatno povoljniji nego do sada.

Uz postojeće poticaje, a to je 1 kuna po kilogramu maslina, i
poticaja od 10 kuna po litri za prodano ekstra djevičansko maslinovo ulje, uvest će se poticaj od još 5 kuna (po litri) za prodano djevičansko maslinovo ulje, a to je ono što ide direktno maslinarima, rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Čobanković.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Strmoglavi pad Evo što možemo očekivati ako cijena nafte nastavi padati! Slika nije dostupna Jedva čekaju Hrvatski vinari prvi dobivaju EU novac!

Kako bi se pojačalo zanimanje otkupljivača maslina i maslinovog ulja, uvodi se poticaj i njima i distributerima za otkup maslinovog ulja, ali s tim da se osigura minimalna zaštitna cijena.

Tako će za ekstra djevičansko ulje zaštitna ili minimalna cijena biti 40 kuna po litri, a za djevičansko ulje 33 kune, s tim da bi otkupljivač dobio poticaj od 7 kuna za ekstra djevičansko maslinovo ulje i 3 kune (po litri) za djevičansko ulje.

"Gradeći ovaj sustav predvidjeli smo da se, nakon što ga prihvati Vlada, primjenjuje od iduće godine tako da maslinari svo ulje iz ovogodišnjih zaliha mogu slobodno prodavati kao i do sada", rekao je ministar Čobanković.

Istaknuo je i kako se operativni program novih nasada maslinika koji treba završiti do ulaska u EU, s uspjehom ostvaruje.

Od predviđenih novih 5500 hektara maslinika, a do sada je već podignuto 4300 hektara novih maslinika od kojih će neki brzo doći i na urod, rekao je ministar Čobanković. 

Dodao je je i kako očekuje da će se za koji mjesec prijeći tih 5500 hektara novozasađenih maslinika.

Naglasio je da je upravo zato važno da Hrvatska ima organizirano tržište maslinovog ulja jer bi u protivnom nastupio kaos na tržištu.

Ovim sustavom osigurava se stabilnost i sigurnost, ali i
profitabilnost maslinarske proizvodnje u Hrvatskoj, ocijenio je
ministar Čobanković.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene