Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkup žita

Todorić: Recimo već jednom otvoreno, cijenu pšenice formiraju svjetske burze

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na beljskim poljima u Baranji žetva pšenice u punom je jeku.

U odlične prinose 'iz prve ruke' se uvjerio i čelni čovjek Agrokora Ivica Todorić, provozavši se žitnim poljima u kombajnu. Iako je u Hrvatskoj pšenicom posijano manje površina nego lani, očekuje se iznimno dobar urod.

Pročitajte i ovo Propusti u slučaju Agrokor - 4 Novi problemi Može li se novo vještačenje za Agrokor završiti u godinu dana? DORH dobio rok i zadatak, neki sumnjaju da je to moguće Slika nije dostupna RASPAD SUSTAVA Blokirani Agrokor, Ledo, Jamnica, Tisak, PIK Vrbovec, Belje, a sada i Konzum

Beljski kombajni rade bez predaha. Žetva pšenice u punome je jeku. S ratarima se na stroj popeo i prvi čovjek Agrokora. Uhvatio se upravljača jednog od najmodernijih kombajna današnjice. Nova mehanizacija ponos je Belja i konkurira svjetskim proizvođačima.

Na svečanosti prikaza žetvenih radova, okupili su se predstavnici poljoprivrednih udruga koji su od Agrokora, kao jednog od najvećih otkupljivača žita, htjeli čuti otkupnu cijenu kilograma pšenice. No, Todorić je određivanje cijene prepustio - svjetskim burzama.

Iako se prihvatio upravljača kombajna, predsjednik Agrokora nije se upustio u nagađanja o cijeni pšenice. Poljoprivredna komora ima svoj prijedlog. Želi da HBOR kreditira seljaka s jednom kunom za kilogram, a seljak pohrani pšenicu i čeka najveću cijenu na tržištu.

'Moramo otvoreno jednom kazati, cijenu poljoprivrednih proizvoda danas formiraju svjetske burze. Znači prvo američka burza, a onda i Matif, europska burza, koje utječu na cijenu ovdje', zaključio je Todorić.

'Očekujemo realnu cijenu, kakva je na burzama, vjerujem da će ona biti između 1,40 i 1,50 kuna za kilogram standardne kakvoće', istaknuo je Antun Laslo, predsjednik ZUSSB-a.

Gotovo svaka udruga ima svoj zahtjev. I dok svjetsku cijenu određuju burze, u Hrvatskoj bi se 'cjenjkati' opet moglo, na cestama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene