Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedna od naših najuspješnijih tvrtki koja se može pohvaliti dobrim poslovnim potezima, svojoj je biografiji dodala i negativnu notu.


Naime, Atlantic Grupa spori se s Fondom za zaštitu okoliša oko plaćanja naknade za plastične boce. I dok je ostali proizvođači uredno podmiruju, u Atlanticu smatraju kako je nisu dužni plaćati.

Vezani članci Imaš pravo, ostvari ga Radite honorarno i razboljeli ste se? Imate pravo na naknadu HZZO-a, provjerite koji su uvjeti Zgrada Zagrebačkog holdinga Koštala ga Tesla: Član uprave Zagrebačkog holdinga kažnjen zbog nedopuštene naknade

Za jedan od svojih najuspješnijih proizvoda, pakiran u plastičnu bocu uspješna tvrtka plaća naknadu za zbrinjavanje od deset lipa. Prema ocjeni resornog ministarstva za zaštitu okoliša, to nije dovoljno. 'Nije plaćala povratnu naknadu, naknadu o jedinici proizvoda i poticajnu naknadu', ističe Vinko Mladineo, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Kad se sve naknade zbroje, troškovi ostalim proizvođačima napitaka narastu i do jedne kune. Desetak puta više od spomenutih deset lipa. Upravo zbog oznake 'vitaminski napitak' u Atlanticu smatraju kako nisu dužni plaćati povratnu naknadu od 50 lipa. 'Ministarstvo zaštite okoliša se nedvojbeno očitovalo da se radi o proizvodu koji podliježe plaćanju, i Fond je sukladno tome donio odluku', kaže Mladineo. Konkretno, Atlanticu je dostavljen račun od 850 tisuća kuna. Ako se zanemari, slijedi ovrha.

Iz Atlantic Grupe nam poručuju kako ne žele davati izjave dok je postupak u tijeku. Iako postoji mogućnost da ulože žalbu, iz Fonda poručuju kako do sada nitko nije uspio izbjeći plaćanje naknade. 'To ne znači da se Fond neće naplatiti jer žalba ne odlaže izvršenje rješenja', zaključuje Mladineo. U evidenciji Fonda, kažu, nema drugih neplatiša. Problemi su se uspješno rješavali upravnim postupcima i ovrhama. U ovom slučaju, nadaju se, izdani račun bit će dovoljan da Atlantic Grupa promijeni navike.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju