Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Svijet pesimistično gleda na svjetsko gospodarstvo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čovječanstvo je danas sve pesimističnije u pogledu razvoja svjetskoga gospodarstva i općenito drži da planet postaje sve manje sigurnim, pokazuje anketa koju je danas objavio Svjetski gospodarski forum.

Prema anketi instituta Gallup International, provedenoj potkraj 2007. na uzorku od 61.600 osoba u 60 zemalja, 36 posto ljudi procjenjuje da buduće naraštaje čeka manje blagostanja nego što ga ima danas.

Rezultati studije otkrivaju da je došlo do pogoršanja u odnosu na2006. kada je 40 posto ispitanih s optimizmom gledalo na svjetsko gospodarstvo.

Na pitanje hoće li buduća generacija živjeti u sigurnijem svijetu nego što je današnji, pesimisti prevladavaju, pa njih 48 posto drži da svijet neće biti sigurniji. 

Takva se ocjena poklapa s lanjskom.

Autori studije ističu da su zemlje Zapada sve pesimističnije: 54 posto zapadnih Europljana i 43 posto Amerikanca prognozira da će svijet sporije napredovati. 

Nadalje, 69 posto Europljana i 61 posto Amerikanaca očekuje da će budući svijet biti sve nesigurniji.

Afrikanci, zauzvrat, gaje najviše optimizma glede gospodarskog napretka, njih 71 posto prema anketi objavljenoj uoči godišnjeg zasjedanja Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu.

Ispitanici lošije ocjenjuju političare nego gospodarstvenike pa tako 60 posto ispitanih drži političare nepoštenima, a 43 posto tako misli za upravitelje poduzeća.

Političari su k tomu nesposobniji od gospodarstvenika, odnos je 41 posto za političare prema 23 posto za gospodarstvenike.
U ocjeni prioriteta ispitanici su na prvo mjesto stavili borbu protiv siromaštva, a zatim gospodarski rat i borbu protiv ratova.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene