Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ispunjena svrha sastanka?!

Summit završen bez zajedničke deklaracije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvodnevni energetski sastanak na vrhu 'Prirodni plin za Europu - sigurnost i partnerstvo' završio je u Bugarskoj bez usvajanja očekivane zajedničke deklaracije, ali je domaćin skupa, bugarski predsjednik Georgi Parvanov rekao da je summit potvrdio političku odgovornost za energetsku sigurnost u Europi.

Prvanov je u završnoj riječi kazao da sastanak u Sofiji ispunio svoju svrhu - 'osigurao dijalog i identificirao dodirne točne za nove ideje u razvoju eneregetske sigurnosti, koju je potrebno pojačati'.

Pročitajte i ovo Energenti; ilustracija - 1 I nakon travnja Dnevnik Nove TV doznaje što donosi novi paket Vladinih mjera: Poznato je što će biti s cijenama struje, plina i 30 osnovnih proizvoda Eksplozija u Keniji Tragedija u Keniji VIDEO Strašna eksplozija kamiona s plinom: Ozlijeđeno gotovo 300 ljudi, među poginulima je i dijete

Iskazana je volja za traženje zajedničkih rješenja mogućih energetskih kriza i utvrđeni temelji za rješenja u kojima su najvažnija suradnja zemalja proizvođača, tranzitnih zemalja i zemalja potrošača, rekao je Parvanov.

Naglasio je kako su se na summitu počela približavati zasad suprostavljena stajališta oko razvojnih plinskih projekata u južnoj Europi. Radi se o gradnji plinovoda Južni tok koji forsira Rusija, a kritizira ga EU zbog straha da će on samo povećati ovisnost Europe o ruskom plinu, i plinovoda Nabucco koji ima potporu Bruxellesa i SAD-a i predviđa dopremu plina iz Kaspijske regije prema Europi.

Na summitu u Bugarskoj sudjelovao je i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić koji je u petak na plenarnoj sjednici naglasio da energija i energenti ne smiju služiti kao sredstvo postizanja političkih ciljeva ili kao sredstvo za bilo kakve pritiske. U Sofiji su se u petak i subotu okupili čelnici 28 zemalja, kao i dužnosnici EU-a, SAD-a te čelnici velikih nacionalnih tvrtki među kojima i ruski Gazprom, francuski Gaz de France, katarski Gas i talijanski ENI.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene