Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dvodnevni energetski sastanak na vrhu 'Prirodni plin za Europu - sigurnost i partnerstvo' završio je u Bugarskoj bez usvajanja očekivane zajedničke deklaracije, ali je domaćin skupa, bugarski predsjednik Georgi Parvanov rekao da je summit potvrdio političku odgovornost za energetsku sigurnost u Europi.


Prvanov je u završnoj riječi kazao da sastanak u Sofiji ispunio svoju svrhu - 'osigurao dijalog i identificirao dodirne točne za nove ideje u razvoju eneregetske sigurnosti, koju je potrebno pojačati'.

Vezani članci Ilustracija Odlučeno je: Izvanredne mjere za uštedu plina EU-a stupaju na snagu u utorak Ilustracija Novi energetski partner srušio nade Europske unije: "To nije kao slavina za vodu, ne možemo samo nadomjestiti Rusiju..."

Iskazana je volja za traženje zajedničkih rješenja mogućih energetskih kriza i utvrđeni temelji za rješenja u kojima su najvažnija suradnja zemalja proizvođača, tranzitnih zemalja i zemalja potrošača, rekao je Parvanov.

Naglasio je kako su se na summitu počela približavati zasad suprostavljena stajališta oko razvojnih plinskih projekata u južnoj Europi. Radi se o gradnji plinovoda Južni tok koji forsira Rusija, a kritizira ga EU zbog straha da će on samo povećati ovisnost Europe o ruskom plinu, i plinovoda Nabucco koji ima potporu Bruxellesa i SAD-a i predviđa dopremu plina iz Kaspijske regije prema Europi.

Na summitu u Bugarskoj sudjelovao je i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić koji je u petak na plenarnoj sjednici naglasio da energija i energenti ne smiju služiti kao sredstvo postizanja političkih ciljeva ili kao sredstvo za bilo kakve pritiske. U Sofiji su se u petak i subotu okupili čelnici 28 zemalja, kao i dužnosnici EU-a, SAD-a te čelnici velikih nacionalnih tvrtki među kojima i ruski Gazprom, francuski Gaz de France, katarski Gas i talijanski ENI.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju