Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Šuker: Nema panike, nema razloga za rast cijena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Procjena Hrvatske narodne banke (HNB) o kretanju stope inflacije u idućoj godini nije alarmantna i nema razloga za paniku, izjavio je ministar financija Ivan Šuker.

Guverner HNB-a Željko Rohatinski danas je procijenio da bi prosječna godišnja stopa inflacije u idućoj godini mogla dosegnuti 4, 7 posto, a na inflaciju najviše utječu rast cijena hrane i energenata.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pripremite se Mislite da su cijene hrane otišle u nebo? Zbog ovog razloga ona će i dalje poskupljivati Ilustracija "Ekonomska kava" Hrvati sve više kupuju u stranim trgovačkim lancima: Pogledajte koji su najpopularniji

Šuker je novinarima u središnjici HDZ-a kazao kako se guvernerova procjena temelji na kretanju cijene nafte na svjetskom tržištu.

Podsjetio je da je barel nafte prije četiri godine koštao 40
američkih dolara, da sada košta gotovo 100 dolara, a da cijena derivata u Hrvatskoj "ni izbliza nije pratila takav porast".

Zasluge za tu činjenicu Šuker pripisuje Vladi, koja se, podsjeća, odrekla dijela trošarina kako bi sputala poskupljenje derivata. 

>> HNB: Vanjski dug Hrvatske iznosi 30 milijardi i 920 milijuna kuna

Kad je riječ o poskupljenju hrane, Šuker je istaknuo da je Vlada iz proračuna izdvojila 410 milijuna kuna kako bi ublažila posljedice suše u stočarstvu i proizvodnji biljne hrane, te ocijenio da nema razloga za rast cijena hrane u idućim mjesecima.

"S guvernerom HNB-a dogovorili smo se da ćemo zajedno reagirati u kriznim situacijama i nadam se da ćemo i iduće godine surađivati dobro kako smo do sada surađivali", dodao je Šuker.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene