Obavijesti Video Pretražite Navigacija
FIC poručuje:

Strani ulagači: Nadamo se da nas rasprava o ZOR-u neće otjerati iz Hrvatske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga stranih ulagača u Hrvatskoj (FIC) poručila je u povodu rasprava oko izmjena Zakona o radu (ZOR) kako se nada pronalaženju rješenja koja će omogućiti dolazak novih investicija i novo zapošljavanje, a ne obeshrabriti domaće i strane poduzetnike i uzrokovati ukidanje radnih mjesta u Hrvatskoj i preseljenje poslovnih aktivnosti u druge, pristupačnije zemlje.

Prema mišljenju međunarodnih institucija kao što je Svjetska banka, Hrvatska ima narigidniji ZOR u pogledu zaštite zaposlenika, koji sprječava poslodavce da mogu poduzeti potrebne mjere protiv loših zaposlenika ili kada su teška i recesijska vremena, ističe FIC u priopćenju.

Pročitajte i ovo Nova lica u Saboru - 4 Velik broj Nova lica u Saboru: Dolaze iz različitih političkih opcija, a ima i jedan volonter Nikola Grmoja u Saboru Oporba burno novom vlasniku Fortenove: "Nitko u povijesti Hrvatske nije bio ovako moćan kao tajkun Vujnovac"

Primjerice, kada poslodavac u Hrvatskoj otpusti lošeg zaposlenika iz opravdanih razloga, nakon što ga više puta upozorio za neispunjavanje radnih obveza, zaposlenik u većini slučajeva pobjeđuje na sudu te se vraća na radno mjesto.

FIC podsjeća na činjenicu da će poduzetnici puno češće ulagati u nova radna mjesta ako iz tih ulaganja mogu i lako izaći u slučaju loših scenarija i pada ekonomske aktivnosti. Isto tako, poduzetnici nastoje kroz bonuse, aute, kartice i dodatna osiguranja privući i zadržati najkvalitetnije radnike.

Nefleksibilnost ZOR-a je kontraproduktivna za privlačenje dugoročnih ulaganja jer strani investitori neće ulagati u Hrvatsku ako te odredbe nastave prevladavati samo u hrvatskom radnom zakonodavstvu, upozorava FIC.

UŽIVO Napadi na Mrsića: 'Javno vam govorim da namjerno lažete!'

U prijedlogu izmjena ZOR-a koji je upućen u Sabor na prvo čitanje Ministarstvo rada i mirovinskog sustava prihvatilo je zahtjeve poduzetnika za fleksibilizacijom radnog vremena, ne u opsegu u kojem se to tražilo, ali ipak dovoljno da poslodavcima olakša poslovanje i smanji troškove plaćanja prekovremenih sati, ocjenjuje FIC.

No, zbog prihvaćanja zahtjeva oko radnog vremena, vratili su na staro odredbe koje su ranije pristali izmijeniti, a koje se tiču načina određivanja naknade plaće, izvanrednog otkaza za trudnice, bolovanja, dopusta i godišnjih odmora.

Nisu prihvaćeni prijedlozi koji su se odnosili jednostavnije otkazivanje ugovora o radu, uključujući i otvaranje mogućnosti otkazivanja zaštićenim skupinama u slučaju osobito teške povrede obveza iz radnog odnosa, kaže se u priopćenju.

Također nisu smanjeni troškovi otpremnina, niti je uvažen položaj malih i srednjih poslodavaca, a bolovanje ponovo može prekinuti otkazni rok, ali ograničeno – do 6 mjeseci od uručenja otkaza. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene