Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Agencija za promicanje izvoza i ulaganja (APIU) privukla je u Hrvatsku 39 investitora, čija se vrijednost ulaganja procjenjuje na više od milijardu eura, a broj novih radnih mjesta trebao bi se popeti do 10-ak tisuća.


Osim 39 ulagača koji su već počeli sa svojim projektima, u pripremi čeka još 113 projekata stranih investitora koji su pokazali ozbiljne namjere za ulaganje u Hrvatsku. 

Vezani članci Damir Vanđelić Vanđelić neće biti kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zagreba: ''Moja su mišljenja fokusirana samo na obnovu grada Zagreba i ne razmišljam ni o čemu drugom'' Na radnike HEP-a bacio bombu - 5 Užas u Pakracu: Ranjeni radnik HEP-a na respiratoru, liječnici na Rebru još mu se bore za život

Kod većine projekata riječ je o ulaganjima s visokim stupnjem dodane vrijednosti te ulaganjima industrijske prirode.

Od 39 projekata koji su u fazi realizacije ističu se projekti nizozemske tvrtke GP & Partners u Belom Manastiru, gdje se gradi tvornica za proizvodnju škroba iz kukuruza vrijedna 75 milijuna eura, koja će otvoriti 191 novo radno mjesto, a u drugoj fazi investicija bi se povećala za 125 milijuna eura i zaposlilo bi se još 90 ljudi.

Njemačka tvrtka Thyssen Krupp Elevator u Karlovcu pokreće proizvodnju vrata za dizala u koju ulaže 200 milijuna eura i planira zaposliti 200 ljudi. 

Američka tvrtka Applied Ceramics u Sisku otvara proizvodnju dijelova strojeva za poluvodičku industriju vrijednu 12,5 milijuna eura, gdje bi se trebalo zaposliti 97 ljudi. 

Vrijedi spomenuti i tvrtku Rockwool koja u istarskom mjestu Pićan gradi tvornicu kamene vune vrijednu 75 milijuna eura, koja će zaposliti 125 ljudi. 

Ukupna vrijednost svih 39 projekata premašuje vrijednost od milijardu eura, a broj izravno stvorenih radnih mjesta trebao bi premašiti 3000, što bi trebalo rezultirati s dodatnih 9000 do 12.000 neizravnih novostvorenih radnih mjesta, istaknuo je ravnatelj APIU-a Slobodan Mikac.