Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znate li...

Što znači 'fiskalno'?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uvođenje 'fiskalne blagajne' i učestalo spominjanje 'fiskalne ljestvice' nagnalo je mnoge da se pitaju što fiskalno uopće znači.

Toliko često upotrebljava se riječ fiskalno, a mnogi uopće ne znaju što to znači. Fiskalna politika, fiskalna blagajna, fiskalna litica... izrazi su s kojima se razbacuju političari i ekonomisti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kako najbrže do fiskalne blagajne Slika nije dostupna Proračunski planovi Europska komisija Hrvatskoj poslala upozorenje

Kada su slovenski novinari odlučili saznati znaju li njihovi političari što taj pojam uopće znači, došli su do zanimljivih odgovora. Osobe iz političkog života koje su svakodnevno kometirale fiskalnu politiku svoje zemlje, nisu mogli objasniti što znači riječ fiskalno. Odgovore su obično započinjali: 'Po meni fiskalno znači...'

Da pojasnimo - fiskalna politika se bavi načinima prikupljanja novca u državnu blagajnu i njegovog trošenja. Sastoji se od porezne politike i javnih rashoda. Pridjev 'fiskalni' označava ono što se odnosi na državnu blagajnu i državu kao vlasnika imovinskog prava.

>> Spriječen novi val recesije: Izbjegnuta fiskalna litica!

U vrijeme inflacije kakva se događa u SAD-u, često se primjenjuje kontrakcijska fiskalna politika u vidu povećanih poreza i smanjenja javnih rashoda. U skladu s tim danas je i američki Kongres dao podršku prijedlogu zakona kojim se smanjuje proračunski deficit kroz kombinaciju smanjenja proračunske potrošnje i novih poreza koji će pogoditi bogatije Amerikance. Bogati, odnosno kućanstva koja godišnje zarađuju više od 450 tisuća dolara plaćat će umjesto dosadašnjih 35 posto poreza - 39,6 posto.

Za razliku od kontrakcijske fiskalne politike, u vrijeme depresije primjenjuje se ekspanzivna fiskalna politika u vidu smanjenja poreza i porasta javnih rashoda.

Fiskalna politika utječe na prihode i potrošnju ljudi, pomaže u određivanju alokacije resursa između privatnih i kolektivnih dobara te utiče na poticanje investicija.

Možda to malo razjasni izraz 'fiskalnih blagajni' uvedenih u Hrvatsku. One, podsjetimo, podatke o prometu prodajnoga mjesta šalju u Poreznu upravu te onemogućavaju da se izdani račun na kraju radnog dana stornira, briše ili umanjuje. To se radi kako bi se izbjegle manipulacije u evidentiranju i plaćanju PDV-a i drugih državnih i lokalnih davanja.

Fiskalna politika (engl. fiscal policy, njem. Fiskalpolitik, Steuerpolitik) je skup svih mjera jedne države (vlade) kojima se utječe na zarade, imovinu i akumulaciju fizičkih i pravnih osoba s ciljem prikupljanja sredstava za financiranje društvene potrošnje. Također, korištenjem fiskalnih instrumenata (poreza, javnih rashoda, javnog duga) država utječe na ukupne gospodarske troškove: zarade, zaposlenost, privredni rast itd. Država mjerama fiskalne politike regulira ciklička kretanja u gospodarstvu.

U priloženom videu donosimo i objašnjenje slovenskog POP TV-a što znači fiskalno.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene