Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Savjet HNB-a povećao je stopu obvezne pričuve banaka sa 13 na 14 posto, čime će se iz bankovnog sustava povući oko 3,1 milijarda kuna, a to povlačenje viška likvidnosti iz sustava poduzima se radi stabiliziranja tečaja kune prema euru.


'Današnjom odlukom Savjeta HNB-a stopa obvezne pričuve banaka povećava se s 13 na 14 posto. Odluka stupa na snagu 12. listopada, kod obračuna pričuve za rujansko obračunsko razdoblje', navodi se u priopćenju sa sjednice Savjeta središnje banke. Iz HNB-a ističu da će tom mjerom središnja banka povući iz bankovnog sustava oko 3,1 milijardu kuna (2,6 milijardi u kunskom i 0,5 milijardi u deviznom dijelu obvezne pričuve).

'Povlačenje viška likvidnosti iz sustava poduzima se radi stabiliziranja tečaja kune prema euru, odnosno ublažavanja deprecijacijskih pritisaka', ističu iz HNB-a. 'Središnja banka i nadalje će pozorno pratiti zbivanja na novčanom i deviznom tržištu, te po potrebi poduzimati mjere za suzbijanje prekomjernih oscilacija tečaja, neutemeljenih na realnim ekonomskim kretanjima', zaključuje se u priopćenju.

Vezani članci Slika nije dostupna HNB 'spašavao' kunu i prodao 326 milijuna eura Slika nije dostupna Što ako HNB poveća devizne rezerve?

Euro prešao razinu od 7,5 kuna nakon više od šest godina

HNB je u jučerašnjem priopćenju o deviznoj intervenciji za danas najavio izvanrednu sjednicu Savjeta HNB-a i odluku o promjeni stope obvezne pričuve banaka, a radi radi sterilizacije viška likvidnosti u bankovnom sustavu i smanjivanja deprecijacijskog pritiska na tečaj kune u odnosu na euro.

Srednji tečaj eura na jučer utvrđenoj tečajnici HNB-a, koja se primjenjuje danas, prešao je razinu od 7,5 kuna i to nakon više od šest godina, jer je zadnji put iznad te razine bio početkom ožujka 2005. HNB je stoga jučer, drugi put u ovoj godini, intervenirao na deviznom tržištu i to prodajom 180,5 milijuna eura po prosječnom tečaju od 7,499102 kune za euro, čime je 'povukao' više od 1,35 milijardi kuna.

Na danas utvrđenoj tečajnici središnje banke, koja će se primjenjivati od sutra, kuna je ojačala prema svim značajnjim inozemnim valutama, prema euru za blagih 0,05 posto. Tako je srednji tečaj eura ostao na razini nešto malo većoj od 7,5 kuna, te iznosi 7,500264 kune. (Hina)