Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na današnjem sastanku ministra financija Ivana Šukera s predstavnicima sindikata, Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) i Ureda za socijalno partnerstvo dogovoreno je da sindikati i poslodavci dostave Ministarstvu financija do kraja tjedna svoje konačne prijedloge Zakona o minimalnoj plaći, priopćeno je iz Ministarstva financija.


Na radnom sastanku "napravljen je korak naprijed u sagledavanju i rješavanju problematike minimalne plaće s ciljem pronalaženja najboljeg mogućeg rješenja za poslodavce i zaposlenike", kaže se u priopćenju.

Vezani članci Prekrivanje radnog vremena (Foto: Dnevnik.hr) Stiže kraj nedjeljnom šopingu: Sindikati i poslodavci predložili kako regulirati rad trgovina nedjeljom Prosječna plaća učitelja (Foto: Dnevnik.hr) Pregovori se nastavljaju: Izračunali smo koliko će učiteljima rasti plaće ako Vlada pristane

Sindikati odustaju od prijedloga da se minimalna plaća vezuje uz osobni porezni odbitak, tj. da cijeli iznos minimalne plaće bude neoporeziv, rekao predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Sindikalci će Šukeru uputiti svoj stari prijedlog po kojem bi minimalna plaća ove godine trebala porasti na 41 posto prosječne plaće, a do 2011. bi postupno trebala dosegnuti 50 posto prosječne plaće, rekao je Sever.

I HUP ostaje kod dosadašnjeg prijedloga da minimalna plaća poraste sa sadašnjih 33 posto na 35 posto prosječne plaće, a da za svaku iduću godinu socijalni partneri iznova pregovaraju o njezinoj visini.

Taj bi čvor, po svemu sudeći, trebala presjeći Vlada do 15. svibnja kada istječe rok za donošenje odluke o zakonskom prijedlogu koji će biti upućen u saborsku proceduru.

Na sastanku se također razgovaralo o mogućnostima poreznog rasterećenja plaća, kako bi se podigao standard hrvatskih građana i povećala konkurentnost gospodarstva.

Dogovoreno je da će se otvoriti posebni pregovori o porezima i doprinosima kako bi se vidjele mogućnosti povećanja plaća, bilo kroz povećanje neoporezivog dijela plaće bilo kroz smanjenje doprinosa, rekao je Sever.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju