Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sindikat hrvatskih željezničara uputio pismo Mesiću i Sanaderu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikat hrvatskih željezničara (SHŽ) u današnjem pismu hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću i premijeru Ivi Sanaderu, upozorava na nemogućnost sudjelovanja hrvatskih tvrtki na natječaju za obnovu pruge Vinkovci-Tovarnik-državna granica.

Hrvatska je, kako podsjećaju, 30. siječnja 2006. u Vinkovcima s EU potpisala Memorandum o financiranju ISPA projekta "Obnova željezničke pruge Vinkovci - Tovarnik - državna granica" vrijednog oko 55 milijuna eura. Projekt sa 65 posto financira Hrvatska, a s 35 posto sufinancira EU. U međuvremenu je, temeljem Memoranduma, raspisan javni natječaj, kojim je onemogućeno natjecanje svih hrvatskih tvrtki, kao izvođača i podizvođača.

Pročitajte i ovo Nacionalni ispit iz Hrvatskog jezika Koji je smisao? Sindikat Preporod protiv nacionalnih ispita: "Besmisleni su i štetni!" Modernizacija pruge (Foto: Arhiva/Dnevnik.hr) - 1 Imamo najgoru željeznicu u EU-u Još vrije oko Uljanika i 3. maja, a Vlada na stol dobila još jedan "vrući krumpir"

Po tvrdnjama sindikata, uvjete natječaja, po diktatu predstavnika EU, krojila je Centralna jedinica za ugovaranje pri Ministarstvu financija. Natjecanje domaćih tvrtki onemogućeno je uvjetovanjem da su ponuđači dosad izvodili najmanje dva projekta pojedinačne vrijednosti 35 milijuna eura, te da ne smiju biti u vlasničkom odnosu s tvrtkama u vlasništvu države.

Raspisivanjem takvog natječaja, po mišljenju sindikata, dovodi se u pitanje više tisuća radnih mjesta te se onemogućavaju hrvatske tvrtke da na domaćem tržištu steknu preporuke, kako bi mogle konkurirati u inozemstvu.

Sindikalci ističu da su premijera Sanadera o tome izvijestili još krajem prošle godine, no dosada nisu dobili odgovor.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene