Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poljoprivrednici komentiraju

Seljaci negoduju: 'Ništa se ne izvozi, to je laž'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Medijske napise kako je izvoz žitarica skočio za gotovo 100 posto, predstavnici seljačkih udruga dočekali su u čudu.

Tvrdnju kako je poljoprivreda jedina grana koja u recesijskoj godini bilježi solidan rast poljoprivrednici ocjenjuju neobjašnjivom. 'Mi samo znamo da se gotovo ništa ne izvozi, to su laži, pa i sam ministar Čobanković potvrdio je da izvoz ne ide, a isto tvrde i kuće koje se bave izvozom žitarica', rekao je Stanko Zdravčević, tajnik Zajednice udruge seljaka Slavonije i Baranje. Dodao je kako je upoznat s informacijom da se izvozi šećer, i to velika količina koja ide u Europu, te još zna da se izvozi nešto uljane repice.

Pročitajte i ovo Pacijenti u čekaoni Osigurajte se Nova odluka HZZO-a: Poskupile zdravstvene usluge za dio pacijenata Iz prodaje se povlači ječam opoziv proizvoda Provjerite zalihe! Trgovački lanac povlači jednu vrstu žitarica: "Ispričavamo se svim kupcima zbog neugodnosti"

'Ipak, ni s tim podacima ne može se doći do rezultata prema kojima je izvoz skočio za gotovo 100 posto. Mi bi bili najsretniji da je tako, ali nažalost, nitko ne kupuje ni dekagram pšenice. Da je tako bajno stanje stvari, nitko ne bi prosvjedovao niti se žalio. To bi značilo da tržište funkcionira', rekao je Zdravčević. Istaknuo je kako je, nažalost, situacija potpuno drugačija. 'Mi smo dovedeni pred zid, imamo 300 000 tona pšenice koju nitko ne želi kupiti', kaže Zdravčević. 'Dajte mi kupca, što prije. Mi smo u takvoj situaciji da više ni ne pitamo za cijenu, samo dovedite kupca', poručuje.

'Zahvalio bi Bogu da je tako'

Na tvrdnju da je za gotovo 100 posto porastao izvoz žitarica, slično je reagirao i Antun Laslo, predsjednik Zajednice udruge seljaka Slavnije i Baranje. 'Među žitarice se ubraja i kukuruz, ječam, pšenica i zob, ali ne znam na što se odnose podaci o velikom izvozu. Mi se imamo zašto žaliti, situacija je neizdrživa jer su poljoprivredni poticaju preskupi, a cijena je niska', rekao je Laslo. I on je poželio da je situacija uistinu takva kakvom je danas opisuju neki mediji. 'Zahvalio bih Bogu da je izvoz narastao, ali nažalost, gomila je pšenice koju nitko ne želi kupiti', kaže Laslo i objašnjava kako pšenica nije prodana zbog prevelike cijene na tržištu.

>> 'Razišli smo se, ali ne odustajemo od zahtjeva'

Mariji Komesarović i Miri Majetiću iz Zajednice udruge seljaka Slavnije i Baranje informacija o strelovitom uzletu izvoza žitarica je prvi glas. 'Prvi put čujem tu informaciju i ne znam iz kojih izvora dolazi. Stvarnost je takva da poljoprivrednici ne mogu pokriti troškove proizvodnje. Poljoprivrednici traže dugoročna rješenja i prekid stihijske proizvodnje bez smisla', rekla je Marija Komesarović. 'Znam da je 150 tona pšenice izvezeno u Libiju, ali to je bilo još za vrijeme pregovora poljoprivrednika i ministarstva. No, to ipak nije dosta da bi se izvoz povećao za gotovo 100 posto. Nažalost, poljoprivrednici imaju previše toga na što se mogu žaliti', zaključio je Miro Majetić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene