Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Za desetak dana račune poduzetnika osvježit će novac pomoći - krediti poslovnih banaka i HBOR-a.


Međutim, prije nego su se sredstva i počela dijeliti izazivaju sumnju i pitanje - tko će na njih imati pravo? Radi bankarske tajne izbor korisnika trebao je biti tajan. Nova TV doznaje - HBOR je nekoliko dana nakon prve aukcije od banaka tražio da se popis korisnika ipak objavi.

Vezani članci Melita Jagar - 2 Obitelj čija je drama digla na noge cijeli jedan grad nije usamljen slučaj: "Mi smo potpisali ugovor s vragom" Slika nije dostupna Novih 250 milijuna eura za povoljne kredite malim i srednjim poduzetnicima

Pritisak je, očito, bio prevelik. Potencijalni korisnici kredita po modelu A u kojima država sudjeluje s 40, a banke sa 60 posto sredstava s pravom su se zapitali - tko će i pod kojima uvjetima imati pravo na kredit.

Do sada je bilo rečeno da se oni neće znati, sad, jel se situacija što se tiče tog mijenja jer javni interes je velik?

'HBOR je poslao dopis poslovnim bankama koji su sudjelovali na prvom natječaju da daju suglasnost o tome da podatke damo javnosti i da bude sve transparentno. Drugim riječima, ako banke dopuste - javnost će imati uvid u korisnike kredita, kao i to pod kojim uvjetima su ga dobili i o kojim iznosima se radi. U suprotnom - manipulacije nisu isključene, poput dodjele kredita po pogodnosti, kao i rješavanje prethodnih loših plasmana. Od toga i gospodarstvenici najviše strahuju', rekao je Anton Kovačev, HBOR.

Mislite li da javnost ipak treba znati? 'Nema nijednog razloga da se ne zna. Mi smo normalno rekli što smo tražili, zašto smo tražili i smatramo da u ovakvim uvjetima je to dobrodošlo i dapače', kaže Zvjezdana Blažić, predsjednica Uprave Badela 1862.

U konačnici je tu zakonska prepreka, banke se pozivaju na bankarsku tajnu. Za sada ih šest s državom sudjeluje u dodjeli sredstava gospodarstvenicima. Za konačnu objavu podataka bit će potrebna suglasnost svih strana. 'Mi bi htjeli da su podaci javni i nastojat ćemo da ih objavimo', kaže Kovačev.

Bankama je očito najteže igrati s otvorenim kartama

Hrvatska je ovakav model pomoći gospodarstvu preuzela od Slovenije. Tajnost korisnika je i kod njih izazvala polemike, za razliku od Njemačke, SAD-a i Velike Britanije gdje se korisnici kredita znaju. No, u tim slučajevima sredstva za pomoć iskeširala je samo država.

U teškoj godini kredit uz povoljnu prosječnu kamatu od 5,05 posto svakom bi dobro došao. Slažu se s tim i u Badelu. Sredstva bi, kažu, iskoristili za financiranje berbe i otkupa vina vinogradara. Projekt su već prijavili.

U kolikoj vrijednosti bi vam dobrodošao kredit? 'Naš zahtjev je bio 15 milijuna, ali naravno ne možemo sada očekivati niti znamo točno kakvo će biti konačno odluka putem HBOR-a, ali očekujemo da ćemo kompletan program imati krajem ožujka, znači u ožujku', kaže Zvjezdana Blažić.

O uvjetima i željama za njih nije problem pričati. No, ne znači da će to biti slučaj i s drugima. S otvorenim kartama na stolu nekima je teško igrati, bankama, čini se, najteže.