Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ponavljanje prošlosti

Sastanak na Bledu: Gospodarska Jugosfera se širi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poslovni časopis Bloomberg promatrajući situaciju na Balkanu zaključio je kako se Gorenje, Atlantic grupa i NIS vraćaju natrag u 'novu Jugosferu'.

Po njima, direktor Gorenja Franjo Bobinac nastoji razbiti barijere koje je postavio rat ,a sve u cilju poboljšanja profita. Naime, danas se u slovenskom Bledu održava Forum direktora šest država bivše Jugoslavije, a glavna tema je prekogranična trgovine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Širenje carstva Srbi i Slovenci u panici: Tedeschi bez novca kupio naše tvrtke! Slika nije dostupna Regionalna sfera suradnje Jugosfera tržište s pet povećava na 25 milijuna potrošača

S Bobincem u timu kao nosiocem ideje spominje se i predsjednik Atlantic Grupe Emil Tedeschi kao i direktor Naftne industrije Srbije, NIS-a.

'Mi želimo oživjeti stare veze i osnovati novu Jugosferu. Srbija, Hrvatska i Slovenija su u pregovorima kako bi spojile državne zračne prijevoznike, burzu i željeznicu kako bi potaknuli ekonomiju', izjavili su direktori.

>> Tedeschi: Kupnja Droge Kolinska bila je svjetski događaj dana

>> 'Jugosfera' bi na godinu mogla donijeti 50 milijuna eura

Spominje se i Bobinčev intervju u kojem je istaknuo kako oni žele promovirati svoje vrhunske proizvode na području cijele bivše Jugoslavije te da se svi dobro sjećaju vremena kada je trgovina između država bila zabranjena.

U članku ističu kako BDP šest bivših zemalja, uključujući i Kosovo iznosi 192 milijarde dolara, poput Češke ili Portugala.
Po mišljenju Timothya Asha,direktora Odjela za istraživanje Škotske kraljevske banke u Londonu potezi trojice direktora su zapravo logični.

S njim se slaže i novinar magazina Economist Tim Judah. 'Ujutro oni piju hrvatsko mlijeko, zatim gledaju program bosanske televizije i jedu grickalice srpskog proizvođača koji je u slovenskom vlasništvu tvrtke koju planira kupiti hrvatska tvrtka', opisao je.

Primjer njegovih riječi pronašli su u činjenici da je Tedeschi kupio Drogu Kolinsku kako bi došao do Cockte, konkurencije Coca Cole. Zatim je osječki Butan kupio slovenski Petrol, kao i povezivanje Mercatora sa srpskim društvom Coka, a u planu je i spajanje željeznica u jednu tvrtku kojoj bi sjedište bilo u Ljubljani.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene