Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sanader: Vlada spremna zamijeniti dionice Ine za udjele u MOL-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Ivo Sanader izjavio je kako je Vlada spremna na zamjenu dijela dionica Ine u državnom portfelju za vlasničke udjele u mađarskom MOL-u, kao Ininu strateškom partneru, čime bi slijedila politiku EU da članice Unije ne smiju u nacionalnoj naftnoj kompaniji imati više od 25 posto dionica.

"Treba ići u idući korak privatizacije (Ine). Podupirem da to bude razmjena dionica, da Hrvatska bude vlasnik u MOL-u, a da MOL za taj dio bude veći vlasnik u Ini", rekao je premijer Sanader u emisiji Hrvatskog radija "Kako vlada Vlada".

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sasuo paljbu po svima Plenković: "Milanović više kao predsjednik ne postoji! On to jako dobro zna. Trebao bi podnijeti ostavku" Ilustracija Na sjednici Vlada objavila nove cijene goriva

"Nama je u interesu da Ina i MOL, kao strateški partner, ojačaju i da Hrvatska bude suvlasnik u MOL-u. To je važno za energetsku neovisnost i jačanje hrvatske pozicije, jer bismo mogli utjecati na politiku MOL-a prema Ini i njihovu politiku uopće", dodao je.

Premijer je istaknuo kako Hrvatska, u cilju jačanja energetske neovisnosti, više ne smije zatvarati oči prema potrebi gradnje nuklearne elektrane, najavivši da će Ministarstvo gospodarstva uskoro na tu temu organizirati okrugli stol koji će okupiti predstavnike stručnjaka i socijalnih partnera.

Dodao je kako Vlada, iako je HDZ ranije bio žestoko protiv projekta Družba Adria, smatra da "danas moramo otvoriti i tu temu, jer nam treba više dobavnih pravaca za plin, moramo imati više alternativnih pravaca".

Sanader je najavio da će Povjerenstvo za energetiku ovoga tjedna pred Povjerenstvo za cijene izaći s prijedlogom o poskupljenju cijena električne energije, ali je i naglasio da sigurno neće biti prihvaćen zahtjev HEP-a da cijene porastu za 54 posto, već najviše do 20 posto.

"Ne može biti 54 posto, ni 40 niti 30 posto, preko 20 posto ne smije se ići", kazao je premijer, dodavši kako do rasta cijena struje mora doći jer se HEP više ne može održati ako ne prati cijene u središnjoj i jugoistočnoj Europi.

Sanader je napomenuo da je Vlada poduzela i kani poduzeti niz mjera kako bi obranila standard građana uslijed rasta cijena - doneseni su zakoni o minimalnoj plaći i osobnom identifikacijskom broju, s 1600 na 1800 kuna povećan je neoporezivi dio plaće, do kraja godine planira se 600 milijuna kuna izdvojiti za pomoć socijalno najugroženijima, uvesti tzv. pametnu karticu za plavi dizel.

Za jučerašnju izjavu premijera Republike Srpske Milorada Dodika da je Hrvatska nastala da najvećem etničkom čišćenju nakon Drugog svjetskog rata, premijer Sanader je rekao da je na razini "politike velikosrpske ideologije", te da se Dodik u Zagrebu nije ponašao sukladno dobrim običajima.

Također je ocijenio kako Dodiku ne treba više davati na važnosti.

"Ne treba na svaku glupost reagirati. Predsjednici države, Sabora i Vlade ne bi trebali odmah kada netko nešto tako kaže skočiti i reagirati, jer bi to značilo da nismo sigurni u to da je Hrvatska napadnuta, da je bila žrtva agresije i da je pobijedila u nametnutom ratu uz velike žrtve, zbog kojih nećemo dopustiti da se ta istina mijenja", rekao je Sanader.

Najavio je skorašnje razgovore s čelnicima SDSS-a, kao organizatorima skupštine Srpskog narodnog vijeća (SNV) u Zagrebu prošloga vikenda, te ponovio da će i njima u razgovoru reći kako su pogriješili što su Dodiku uputili poziv za skup.

Na pitanje kako gleda na jedan od zaključaka sa skupa SNV-a o potrebi obnove srpske samouprave u Hrvatskoj, Sanader je odgovorio kako, u tom smislu, "ne zna što misle". Pri tom je istaknuo da "nema povratka na ono što je bio povod za pobunu Srba i rat u Hrvatskoj".

Premijer Sanader je rekao kako je HDZ i dalje protiv uvođenja dvostrukog prava glasa za srpsku manjinu, što je također jedan od zaključaka skupa SNV-a.

Najavio je kako je, unatoč Dodikovoj izjavi, "blizu tome da potvrdi" posjet Banjoj Luci, budući da je poziv dobio od tamošnjeg biskupa Franje Komarice te međunarodnih tijela koja financiraju gradnju hrvatske institucije u tom gradu.

Na novinarski upit kako komentira činjenicu da se na koncertu Marka Perkovića Thompsona prije nekoliko dana na Trgu bana Jelačića ponovno kod pojedinaca mogla vidjeti ustaška ikonografija, Sanader je rekao kako je to za svaku osudu, "jer je ustaški režim počinio strašne zločine, izgubio rat i ne smije doživjeti nikakvu afirmaciju u Hrvatskoj".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene