Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sanader: Ulazak u NATO priznanje je pouzdanosti hrvatskoga gospodarstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Ivo Sanader smatra da ulazak Republike Hrvatske u NATO znači i da je hrvatsko gospodarstvo priznato kao posve sukladno najnaprednijim svjetskim gospodarstvima te pouzdano za poslovanje i ulaganje.

U intervjuu objavljenom u novome broju "Privrednoga vjesnika" u povodu skorog summita NATO-a u Bukureštu, na kojemu se očekuje da će Hrvatska dobiti pozivnicu za članstvo u tom savezu, premijer Sanader istaknuo je da članstvo u NATO-u pruža i mogućnost rada na zajedničkim projektima koji su ograničeni na zemlje članice pa će tako u njima moći biti angažirati i hrvatski stručnjaci te pokazati naše proizvodne sposobnosti.

Pročitajte i ovo Ilustracija EUFOR Althea NATO u susjednu zemlju šalje bataljun rezervnih snaga: "To je važna odluka za gašenje secesionističkih ideja" Njemački vojnik Panzerbrigade 45 Njemačka rasporedila prve vojnike u jednu NATO članicu: Za tri godine tamo će biti stalno prisutni

Premijer vjeruje da će ulazak Hrvatske u NATO privući strane investitore koji traže sigurnost i stabilnost, što se pak dokazuje članstvom u NATO-u i EU.

Kao najbolje primjere toga kako ulazak u NATO ima izravne i neizravne pozitivne učinke na gospodarstvo spomenuo je Češku, Poljsku i Mađarsku u kojima su se nakon ulaska u NATO, istaknuo je, udvostručile izravne strane investicije. Možemo očekivati, rekao je, da će se takva pozitivna iskustva ponoviti i u našem slučaju.

Osim međusobne trgovine, zemlje članice mogu poslovati s NATO-om i kao organizacijom, koja ima službenu listu dobavljača na kojoj se u pravilu jedino tvrtke iz zemalja članica, a svi se poslovi obavljaju preko specijalizirane agencije NATO-a, pa je i to velika prilika za naše gospodarstvo, istaknuo je.

Osvrnuo se i na zauzimanje civilnih udruga da se provede referendum o ulasku Hrvatske u NATO, rekavši da ne postoji ustavna obveza o provođenju toga referenduma jer se ulaskom Hrvatske u NATO ne prenosi dio suvereniteta. Podsjetio je da Ustav predviđa obvezu raspisivanja referenduma ako se prikupi potreban broj potpisa, a to je 10 posto od ukupnoga broja birača, odnosno oko 450.000 potpisa.

Ako se to dogodi, mi ćemo naravno poštivati ustavnu odredbu, istaknuo je premijer.

Dodao je da zadnje ankete pokazuju da raste potpora hrvatskih građana za ulazak naše zemlje u NATO te da sada iznosi oko 70 posto.

Istaknuo je da su Vlada i on osobno pobornici ulaska Hrvatske u NATO te da neutralnost nije pravi izbor u današnje vrijeme, koje je, na žalost, puno novih opasnosti poput terorizma jer bi tada države trebale ulagati same u sustave sigurnosti, što su kudikamo veća financijska sredstva od onih koja države ulažu u procesu svog približavanja NATO-u.

Kad je pak riječ o tomu kako će ulazak u NATO utjecati na hrvatsko društvo, Sanader je podsjetio da NATO više nije samo vojni, nego i savez država koje dijele zajedničke vrijednosti kao što su sloboda, demokracija, ljudska prava, vladavina prava i tržišno gospodarstvo.

Nakon što Hrvatska, kako vjerujemo, dobije pozivnicu za NATO, u srpnju će biti potpisan Protokol, a nakon toga slijedi proces ratifikacije u parlamentima zemalja članica Saveza i naravno u Hrvatskome saboru, rekao je.

Taj bi proces trebao završiti najkasnije početkom iduće godine, tako da bismo, zaključio je Sanader, na summitu u travnju 2009. - kada će NATO obilježiti 60 godina postojanja - trebali sudjelovali kao 27. punopravna članica NATO saveza.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene