Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dizel uskoro prelazi 'granicu' od 10 kuna?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potrošačima od ponoći slijedi novo poskupljenje naftnih derivata. Rekordni skok cijene barela na 138 kuna neminovno će dovesti do nove korekcije cijena na benzinskim crpkama.

Dizel bi stoga lako mogao probiti novu, donedavno nezamislivu granicu od deset kuna. S obzirom na to da se cijene naftnih derivata na hrvatskom tržištu mogu mijenjati svaka dva tjedna - INA se očito trudi ne kasniti ni dana. 

Pročitajte i ovo Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene Slika nije dostupna Neznatan pad cijena Zašto nam je gorivo tako skupo?

Maloprodajne cijene motornih benzina i dizelskih goriva na Ininim će benzinskim postajama, kako se neslužbeno doznaje, noćas od ponoći biti veće od 1,5 do 2,2 posto, dok će cijene plavog dizela i lož ulja ostati nepromijenjene.

Prema neslužbenim informacijama, u iduća dva tjedna Eurosuper 95 na Ininim će se benzinskim postajama prodavati po cijeni od 9,50 kunu po litri, što je za 20 lipa ili 2,2 posto više od dosadašnjih 9,30 kuna.

Nova cijena Supera 95 od sutra će biti 9,20 kuna za litru ili 1,7 posto više nego dosadašnjih 9,05 kuna, dok Super plus 98 poskupljuje za 2,1 posto ili za 20 lipnja i stajat će 9,60 kuna (do sada 9,40 kuna/l).

Eurodizel će pak poskupiti za 1,5 posto, na 9,84 kune po litri, što je za 15 lipa više od dosadašnjih 9,69 kuna.

Cijena dizela povećava se također za 1,5 posto i nova mu je cijena 9,72 kune (do sada 9,58 kuna).

Cijena plavog dizela, po tim se neslužbenim informacijama, neće mijenjati i ostaje na 5,60 kuna, a nepromijenjena ostaje i cijena lož ulja na 6,98 kuna po litri.

Sanaderova poruka

Vlada ne može stopirati rast cijena hrane i nafte na svjetskom tržištu, ali nekim mjerama može olakšati građanima u Hrvatskoj, poručio je premijer Sanader. Ponovio je kako je do sada Vlada podigla neoporezivi dio plaće i povećala minimalnu plaću. Premijer je najavio i treću mjeru.

Ivo Sanader je, na novinarske upite što će učiniti Vlada u vezi s najavom novog rasta cijene goriva, odgovorio kako Vlada to ne može zaustaviti, ali može ublažiti stanje, što se, dodao je, već i čini strukturnim potporama.

Među njima su, kako je naveo, rast neoporeziva dijela plaće te Zakon o minimalnoj plaći, a najavio je da se Ministarstvo financija priprema i treći prijedlog za određene skupine u hrvatskom društvu.

Država ne može zaustaviti ni rast cijena goriva, ni cijena hrane te se treba snalaziti u okviru mogućnosti, tako da se fiskalnim i monetarnim mjerama zaustavi rast inflacije, rekao je premijer.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene