Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SAD: Predložen nov paket državnih poticaja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik američke središnje banke Federalnih rezervi Ben Bernanke pred Kongresom predložio je prihvaćanje drugoga paketa poreznih poticaja kako bi se izbjeglo daljnje slabljenje i dugoročno usporavanje gospodarstva SAD-a.

'S gospodarstvom, koje će vjerojatno biti slabo kroz nekoliko tromjesečja, i s određenim rizikom produljenog usporavanja, čini se primjerenim da Kongres razmotri paket fiskalnih mjera', rekao je Bernanke pred Odborom Predstavničkog doma Kongresa za proračun.

Pročitajte i ovo Sukob na Crvenom moru crno nam se piše Stižu ozbiljna upozorenja na opasnost od nove svjetske krize: "Posljedice bi mogle biti katastrofalne" Slika nije dostupna Posljedice pada kreditnog rejtinga SAD-a Azijske burze su potonule, G7 umiruje financijska tržišta

Bernanke je zajedno s ministrom financija Henryjem Paulsonom posljednjih tjedana predlagao mjere američke vlade za suzbijanje financijske krize, uključujući i proračunsko izdvajanje 700 milijardi dolara za sanaciju financijskog sektora.

Na pitanje članice Odbora, kongresnice Rose DeLauro, je li američko gospodarstvo u recesiji, Bernanke nije odgovorio ni da ni ne, već da je riječ o 'ozbiljnom usporavanju'.

'Mi smo u ozbiljnom usporavanju', rekao je Bernanke, dodajući kako je recesija tehnički opis gospodarskih uvjeta, a 'hoćemo li to zvati recesijom ili ne, nema nekih posljedica'.

Većina Bernankeova 90-minutnog svjedočenja bila je usredotočena na gospodarske poticaje. Govoreći kako bi Kongres trebao razmotriti novi paket poticaja, nije rekao koja bi sredstva on trebao obuhvatiti, ističući kako nije na FED-u da o tome odlučuje.

Početkom godine američki je Kongres, na prijedlog Busheve administracije, odobrio paket poreznih poticaja građanima i gospodarstvu, vrijedan oko 170 milijardi dolara.

Građani su dobili povrat poreza od 600 dolara po pojedincu, a 1200 po obitelji, a poduzeća druge porezne olakšice, s ciljem da se potakne domaća potrošnja, koja čini oko 70 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) SAD-a.

Bernanke je u ponedjeljak rekao da bi mogući novi program poticaja trebalo aktivirati u najskorije vrijeme kako bi se potaknulo gospodarstvo u razdoblju najveće slabosti.

Također je predložio da Kongres razmotri zakonske mjere da se olakša dostupnost kredita građanima, kućevlasnicima, poduzećima i drugima, među ostalim i na način da vlada daje kreditna jamstva i izravno kreditira, kako bi se odmrznulo kreditno tržište.

Predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi i drugi čelnici demokratske većine u Kongresu već mjesecima zagovaraju donošenje drugog paketa poticajnih mjera, vrijednog 150 milijardi dolara, koji bi uključivao produljenje isplata naknada za nezaposlene, povećanje bonova za hranu socijalno ugroženima, ulaganje u infrastrukturne projekte i moratorij na ovrhe nad kućama.

Glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino u ponedjeljak je izjavila da je predsjednik George W. Bush 'otvoren' prema novom paketu poticajnih mjera, dodajući kako administracija ne smatra da bi mjere koje predlažu demokrati stvarno pridonijele poticanju gospodarstva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene