Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SAD: Hitan sastanak FED-a zbog krize s bankom Lehman Brothers

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Banka Federalnih rezervi u New Yorku, jedna od 12 regionalnih podružnica američke središnje banke - FED, u petak navečer održala je hitan sastanak s visokim dužnosnicima administracije i velikim financijskim institucijama kako bi raspravili o budućnosti banke Lehman Brothers, izvijestili su poslovni mediji u SAD.

Sastanak, na kojem je sudjelovao i američki ministar financija Henry Paulson, održan je u uredima predsjednika Banke Federalnih rezervi u New Yorku Timothya Geithnera. Održavanje sastanka potvrdila je glasnogovornica FED-a Michelle Smith.

Pročitajte i ovo Marija Vučković, ministrica poljoprivrede 10 najvažnijh točaka Ministrica Vučković nakon sastanka s poljoprivrednicima: "Manje-više je sve uvaženo" Andrej Plenković i Dragan Čović snažna podrška Hrvatske Sastali se Plenković i Čović: "Otvaranje pristupnih pregovora BiH zajednički politički prioritet"

Smith je odbila otkriti koje su financijske institucije sudjelovale na sastanku i je li na njemu postignut neki zaključak o načinu rješavanja krize s kojom se suočava Lehman Brothers.

Lehman Brothers, investicijska banka sa sjedištem u New Yorku, 10. rujna je objavila najveći gubitak u svojoj 158-godišnjoj povijesti, povezan s padom vrijednosti nekretnina koji je doveo do otpisivanja vrijednosti njezine imovine od 5,6 milijardi dolara u trećem tromjesečju.

Izvršni direktor banke Richard Fuld, koji je Lehman Brothers izgradio u najvećeg američkog osiguravatelja financijskih derivata iz hipotekarnih kredita, bio je primoran na prodaju nakon što su prekinuti pregovori o dokapitalizaciji s Korejskom bankom za razvoj, što je dovelo do pada tržišne vrijednosti banke za 77 posto u posljednjih pet dana, navodi poslovni portal Bloomberg.

Bank of America, najveća komercijalna banka u SAD-u, razmatra zajedničku ponudu za preuzimanje Lehman Brothersa, sa financijskim kućama J.C. Flowers & Co. i China Investment Corp., izvijestio je The Financial Times, pozivajući se na neimenovane izvore.

Bankari iz dviju tvrtki u četvrtak su pregledavali knjige Lehman Brothersa, a sporazum bi mogao biti objavljen prije otvaranja azijskih burzi u ponedjeljak 15. rujna, naveo je jedna od izvora.

Dionica Lehmana u petak je na burzi u New Yorku - NYSE pala za 14 posto na 3.65 US dolara. Od početka godine ta je dionica izgubila gotovo 95 posto vrijednosti. Dionica Bank of America rasla je za 68 centi, ili dva posto, na 33.74 US dolara.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene