Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Saborski klubovi podržali godišnje izvješće HNB-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski su klubovi podržali izvješće o radu Hrvatske narodne banke (HNB) u 2007., a guverner Željko Rohatinski još jednom je naglasio kako nema gotovo nikakve alternative politici stabilnog tečaja.

"Monetarni okvir koji počiva na stabilnosti tečaja osigurao je održavanje niske inflacije i financijske stabilnosti. Uzevši u obzir stupanj otvorenosti hrvatskog gospodarstva i valutne supstitucije HNB nema gotovo nikakvu alternativu takvoj politici", rekao je Rohatinski.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Saborski klubovi podržali Izvješće o stanju u Oružanim snagama u 2007. Slika nije dostupna Saborski klubovi zadovoljni radom Državnih odvjetništava

Iako je ocijenio da financijskom sustavu ne prijete izravne opasnosti, upozorio je da su još uvijek prisutni neki rizici.

Objasnio je da ograničena fleksibilnost tečaja doprinosi eurizaciji financijskog sektora, da bi poremećaj tečaja mogao negativno utjecati na sposobnost nefinancijskog sektora da vraća kredite.

Podsjetio je da su banke lani poduzele određene korake na stvaranju i proširenju domaćih depozita, ali da su njihove izloženosti inozemnom financiranju ostale visoke.

"Zato bi veći poremećaji u tim tokovima mogli imati negativne posljedice na hrvatski bankarski sektor i društvo u cjelini", rekao je Rohatinski.

Upozorio je i da su se tvrtke okrenule izravnom zaduživanju u inozemstvu, zbog mjera kojima je HNB ograničio rast kredita, ali očekuje da će taj izvor financiranja u narednom razdoblju izgubiti na atraktivnosti, zbog globalnog zaoštravanja uvjeta kreditiranja.

Rohatinski je naglasio da fiskalna politika i dalje ima ključnu ulogu u rješavanju makroekonomskih izazova, a ispravnima je ocijenio oslanjanje države na domaće financiranje, fiskalnu konsolidaciju s ciljem uravnoteženja proračuna do 2010. te plan zaustavljanja relativnog povećanja državnih rashoda.

Napominjući da ocjene koje je iznio nisu dio Izvješća, nego da ih je uzeo iz dokumenta Središnje europske banke, Rohatinski je kazao kako "ne treba zaboraviti staru izreku kako čovjek nije ono što misli o sebi, nego ono što drugi misle o njemu".

"Posebno to vrijedi kad su ti drugi kompetentne institucije koje u svom segmentu djelovanja ocjenjuju jesmo li spremni i sposobni za odgovorno članstvo u EU, ili samo jedno pričamo, a drugo radimo", rekao je Rohatinski te dodao kako je "činjenica da se danas ne suočavamo s nekim problemima s kojima se suočavaju druge zemlje rezultat djelovanja HNB-a".

Njegovo je izvješće u ime Kluba HDZ-a pozdravio Goran Marić, zadovoljan "što je HNB uvažila primjedbe iz ožujka i navela pokazatelje učinkovitosti upravljanja međunarodnim pričuvama".

Ljubo Jurčić (SDP) upozorio je, međutim, da borba protiv inflacije i za standard građana nije isključivo u domeni HNB-a.
Upozorava i da nizak tečaj eura ugrožava izvoznike, iako pogoduje građanima koji otplaćuju kredite. "Imat ćemo manje cijene, ali će građani ostati bez plaće", smatra Jurčić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene