Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ruska vlada ponudila je Srbiji milijardu eura za većinsko vlasništvo u Naftnoj industriji Srbije (NIS).


"Rusi su ponudili paket '500 plus 500'. To znači da bi pola milijarde eura bilo isplaćeno u gotovini, dok bi druga polovica novca bila investirana u NIS", piše beogradski dnevnik  Blic pozivajući se na izvor blizak srbijanskoj vladi.

Vezani članci Slika nije dostupna Završeni pregovori o prodaji NIS-a Rusima Slika nije dostupna 'Gazprom' zainteresiran za srbijansku naftnu industriju

Vlada Srbije bi zauzvrat - bez natječaja - dala Rusiji većinsko
vlasništvo u domaćoj naftnoj kompaniji, tvrdi se, te dodaje da je ruski prijedlog uručen srbijanskoj strani prije desetak dana, a da je radna skupina na čijem je čelu premijer Vojislav Koštunica o ponudi raspravljala u utorak.

Dio ruske ponude podrazumijeva prolazak kroz Srbiju kraka plinovoda "Južni potok" kojega bi gradila ruska tvrtka Jugorosgas u suradnji sa Srbijagasom, a koji bi Srbiji osigurao sigurnu opskrbu plinom. Prihode od tranzitnih taksi plinovoda koji bi išao do BiH i na koji bi se prikopčale i druge države dvije tvrtke bi vjerojatno dijelile pola-pola, rekao je Blicu njegov izvor. Rusi nude i završetak skladišta plina u Banatskom dvoru, navodi list.

Ukoliko bi se potpisao ugovor, Rusi bi preuzeli energetski primat na srbijanskom tržištu, s obzirom na to da ruski Lukoil već ima oko 150 benzinskih crpki, čime je iza NIS-a, najzastupljenija tvrtka na tržištu.