Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rusija nudi Srbiji milijardu eura za naftnu industriju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruska vlada ponudila je Srbiji milijardu eura za većinsko vlasništvo u Naftnoj industriji Srbije (NIS).

"Rusi su ponudili paket '500 plus 500'. To znači da bi pola milijarde eura bilo isplaćeno u gotovini, dok bi druga polovica novca bila investirana u NIS", piše beogradski dnevnik  Blic pozivajući se na izvor blizak srbijanskoj vladi.

Pročitajte i ovo Ilustracija VISOKI TROŠKOVI Mjesečno za energiju izdvajaju kao ranije u cijeloj godini: "Ako nešto ne poduzmemo, prijeti nam zima deindustrijalizacije" Proslava rođendana (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Žalit će se EU Srbija na nogama nakon najave da će Tesla na hrvatski euro: "To je prisvajanje kulturnog naslijeđa"

Vlada Srbije bi zauzvrat - bez natječaja - dala Rusiji većinsko
vlasništvo u domaćoj naftnoj kompaniji, tvrdi se, te dodaje da je ruski prijedlog uručen srbijanskoj strani prije desetak dana, a da je radna skupina na čijem je čelu premijer Vojislav Koštunica o ponudi raspravljala u utorak.

Dio ruske ponude podrazumijeva prolazak kroz Srbiju kraka plinovoda "Južni potok" kojega bi gradila ruska tvrtka Jugorosgas u suradnji sa Srbijagasom, a koji bi Srbiji osigurao sigurnu opskrbu plinom. Prihode od tranzitnih taksi plinovoda koji bi išao do BiH i na koji bi se prikopčale i druge države dvije tvrtke bi vjerojatno dijelile pola-pola, rekao je Blicu njegov izvor. Rusi nude i završetak skladišta plina u Banatskom dvoru, navodi list.

Ukoliko bi se potpisao ugovor, Rusi bi preuzeli energetski primat na srbijanskom tržištu, s obzirom na to da ruski Lukoil već ima oko 150 benzinskih crpki, čime je iza NIS-a, najzastupljenija tvrtka na tržištu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene