Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HNB reagirao

Rohatinski ponovo spašava kunu, iz sustava povučeno 3,1 milijardi kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Guverner HNB-a Željko Rohatinski ponovo spašava tečaj kune. Iz bankovnog sustava povučena je 3,1 milijarda kuna.

Savjet Hrvatske narodne banke donio je danas odluku kojom se stopa obvezne pričuve banaka povećava s 14 na 15 posto, te sutra uvodi izvanredni obračun obvezne pričuve.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković "Pišu budalaštine" Plenkovića naljutilo pitanje o Hrvoj Šipek i Turudiću: "Pa to su gluposti da ne mogu biti gluplje" Numizmatička kovanica S prigodnim motivima HNB izdao zlatnu i srebrnu numizmatičku kovanicu "Trsatski zmaj"

>> Intervencija HNB-a: Prodali 197 milijuna eura

Ovom mjerom središnja banka povući će iz bankovnog sustava oko 3,1 milijardu kuna (2,6 milijardi u kunskom i 0,5 milijardi u deviznom dijelu obvezne pričuve).

'Povlačenje viška likvidnosti iz sustava poduzima se radi stabiliziranja tečaja kune prema euru, odnosno zaustavljanja deprecijacijskih pritisaka, a izvanredni obračun uvodi kako bi učinci povećanja stope što prije utjecali na stabilizaciju tečaja', stoji u priopćenju HNB-a.

U proteklih mjesec dana kuna je oslabila prema euru s oko 7,48 kuna za euro, na 7,57 kuna za euro.

'Središnja banka i dalje će pratiti kretanja na novčanom i deviznom tržištu, te, ukoliko ocijeni potrebnim, poduzimati mjere za suzbijanje prekomjernih oscilacija tečaja, neutemeljenih na realnim ekonomskim kretanjima', obrazloženo je na kraju priopćenja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene