Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Guverner HNB-a Željko Rohatinski ponovo spašava tečaj kune. Iz bankovnog sustava povučena je 3,1 milijarda kuna.


Savjet Hrvatske narodne banke donio je danas odluku kojom se stopa obvezne pričuve banaka povećava s 14 na 15 posto, te sutra uvodi izvanredni obračun obvezne pričuve.

Vezani članci Zagrebačka banka Najveća kazna jednoj banci u Hrvatskoj: Zagrebačka banka kažnjena s čak 33 milijuna kuna zbog kršenja Zakona o sprječavanju pranja novca Slika nije dostupna GRAĐANI PROTIV BANAKA: Povijesna presuda 4. srpnja!

>> Intervencija HNB-a: Prodali 197 milijuna eura

Ovom mjerom središnja banka povući će iz bankovnog sustava oko 3,1 milijardu kuna (2,6 milijardi u kunskom i 0,5 milijardi u deviznom dijelu obvezne pričuve).

'Povlačenje viška likvidnosti iz sustava poduzima se radi stabiliziranja tečaja kune prema euru, odnosno zaustavljanja deprecijacijskih pritisaka, a izvanredni obračun uvodi kako bi učinci povećanja stope što prije utjecali na stabilizaciju tečaja', stoji u priopćenju HNB-a.

U proteklih mjesec dana kuna je oslabila prema euru s oko 7,48 kuna za euro, na 7,57 kuna za euro.

'Središnja banka i dalje će pratiti kretanja na novčanom i deviznom tržištu, te, ukoliko ocijeni potrebnim, poduzimati mjere za suzbijanje prekomjernih oscilacija tečaja, neutemeljenih na realnim ekonomskim kretanjima', obrazloženo je na kraju priopćenja.