Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dugogodišnja realizacija

Rezervna rješenja ključ su za plinsku neovisnost RH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska ima rezervna rješenja opskrbe plinom, no ni jedno nije brzo i jednostrano. Ali, drama s ruskim zavrtanjem ventila možda bi mogla ubrzati dugoročno razmišljanje vlasti o drugim izvorima.

Rješenje br.1. gradnja je LNG terminala u Omišlju. Ovaj gigantski projekt modernog skladištenja plina riješio bi hrvatsku ovisnost o ruskom izvoru. No projekt zbog problema oko novca i politike, nikako nije pokrenut. Predsjednik Mesić krizu je iskoristio kako bi podsjetio da je bogati Katar i sada spreman uložiti 2 milijarde dolara u izgradnju terminala, kojeg podupire i sam premijer.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Jako zainteresirani Ministar Ćorić objavio koliko bi gorivo od utorka trebalo pojeftiniti, kao i hoće li država pomoći Brodosplitu Slika nije dostupna Jačanje pozicije 'LNG na Krku i strateški položaj Slovenije'

No iako ga i Mesić i Sanader potenciraju, LNG još nije pokrenut. Kada omišaljski terminal bude izgrađen Hrvatska će preko njega koristiti izvore plina iz Bliskog Istoka, sjeverne Afrike, ali i cijelog svijeta.

Planira se kako bi projekt izgradnje LNG terminala mogao biti završen od 2014. godine. No to je ipak dugoročno rješenje. Kratkoročno rješenje je uvoz sjeverno-afričkog plina kroz cijev koja vodi preko Italije.

Još jedna mogućnost je spajanje s mađarskim plinskim sustavom, ali i to bi bio ruski plin no ipak kroz drugu cijev i to ne prije 2010. Prava kratkoročna alternativa zapravo je potpuno novi izvor.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene