Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rast dionica na Wall Streetu nakon vladine sanacije Fannie Mae i Freddie Mac-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dionice na Wall Streetu u ponedjeljak bilježe najveći rast u posljednjih mjesec dana, pridružujući se uzlaznom trendu burzi u Aziji i Europi, nakon što je vladino preuzimanje američkih hipotekarnih divova Fannie Mae i Freddie Mac poboljšalo izglede za oporavak financijskog sustava koji se bori s kreditnim gubicima od 507 milijardi dolara, izvješćuju američki poslovni mediji.

Dionice Citigroup Inc., Wachovia Corp. i American International Group Inc. dobile su više od 9 posto vrijednosti na NYSE nakon što je ministar financija Henry Paulson u nedjelju objavio da vlada uvodi "skrbništvo" i novu upravu nad Fannie Mae i Freddie Mac-om, ta da će ih kratkoročno financirati s po 100 milijardi dolara, javio je poslovni portal Bloomberg.

Pročitajte i ovo Kako promijeniti banku ZADUŽIVANJE I PREŽIVLJAVANJE Strah od recesije, što je to? U cijeloj Europi pali krediti, samo Hrvati stisnuli gas! Ilustracija Više rate Loše vijesti za korisnike kredita: Rastu kamate za 250.000 dužnika

Građevinske korporacije Pulte Homes Inc. i Lennar Corp. zabilježile su rast veći od 12 posto, najviše u posljednjih četiri mjeseca.

Oporavak banaka od Njemačke do Japana doveo je do najveće vrijednosti MSCI Svjetskog indeksa od ožujka.

Vladino preuzimanje Fannie Mae i Freddie Mac "dugoročno je usmjereno prema glavnoj negativnosti, spirali pada vrijednosti kuća", ocijenio je Henry Herrmann predsjednik uprave i izvršni direktor investicijske i konzultantske kuće Waddell & Reed Financial Inc., koja upravlja imovinom od 70 milijardi dolara.

U prvom satu trgovanja na burzi u New Yorku, industrijski indeks Dow Jones rastao je za 251,02 boda, ili 2,2 posto, na 11,471.98 bodova. Širi indeks Standard & Poor's 500 dobio je 24,71 bod, ili 2 posto, na 1,267.02 bodova. Tehnološki indeks Nasdaq Composite rastao je za 20,49 bodova, ili 0,9 posto, na 2,276.37 bodova. Oko sedam dionica je dobilo na vrijednosti na svaku dionicu koja je pala na NYSE.

Vrijednost obveznica je pala, nakon što je prinos na 10-godišnjim obveznicama Ministarstva financija SAD-a, koji se kreće u suprotnom smjeru od cijene obveznice skočio na 3,76 posto s 3,69 posto prošloga petka, najviše od srpnja, a ulagači su potražili vrijednosnice koje donose veću zaradu. Dolar je dobio na vrijednosti u odnosu na euro i druge glavne valute već osmi dan zaredom, dok cijena zlata raste.

Dionica Citigroup rasla je za 1,77 US dolara, na 20,84 US dolara, dok je AIG dobila 2,03 US dolara, na 24.37 US dolara, a Wachovia s rastom od 1,85 US dolara, na 18,60 US dolara. JPMorgan Chase & Co., treća po veličini banka u SAD-u povećala je vrijednost za 8,5 posto na 42,96 US dolara po dionici.

Financijski indeks S&P 500 rastao je 6 posto, što je njegov najveći skok od srpnja.

Financijske dionice obuhvaćene indeksom S&P 500 od početka su godine do danas pale za 26 posto, a banke od Merrill Lynch & Co. do Citigroup bile su prisiljene na dokapitalizaciju kako bi pokrile gubitke od kolapsa tržišta drugorazrednih, rizičnih hipotekarnih kredita. Dionice financijskih agencija Fannie Mae i Freddie Mac, koje su vjerovnici ili jamci za 5,4 bilijuna dolara hipotekarnih stambenih kredita u SAD-u, ili polovice od ukupne vrijednosti tih kredita na tržištu, izgubile su više od 82 posto vrijednosti u 2008. godini.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene