Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ovako se rješavaju problemi

'Rado bih vam dao broj Cameronova telefona. Ne šalim se.'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Problem rastuće nejednakosti trebao bi svjetskim čelnicima biti prioritet nakon ekonomske krize.

Takvi su se stavovi čuli trećeg dana Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu. Europski povjerenik za gospodarstvo i financije Oli Rehn u međuvremenu je pozvao Veliku Britaniju i SAD da osiguraju više novca za Međunarodni monetarni fond. Zemlje eurozone odlučile su dati dodatnih 150 milijardi eura MMF-u za intervencije u slučaju krize. London i Washington dosad su odbijali takve prijedloge.

Pročitajte i ovo U Davos stiglo 116 milijardera - 2 "Super Bowl za bogate" Milijarderi se okupili u Davosu: Kotizacija "skromnih" 10 tisuća eura, a od cijene hot doga zavrtjet će vam se u glavi Svjetski gospodarski forum - 2 U Davosu je i Plenković Svjetski čelnici i gospodarstvenici u Švicarskoj raspravljaju o klimatskim temama, Trump i Thunberg glavne zvijezde

Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble podsjetio je na odgovornost britanskog premijera Davida Camerona za neuspjeh europskog dogovora oko zajedničkog rješenja za izlazak iz dužničke krize.

>> Gates će donirati 750 milijuna dolara za borbu protiv AIDS-a

Cameron je na summitu 9. prosinca odbio da Velika Britanija sudjeluje u fiskalnom paktu za smanjenje deficita i zato su članice Europske unije sporazum dogovorile izvan struktura europskog ugovora.

'Rado bih vam dao Cameronov broj'

Oštricu kritika koje mu je uputila švedska zastupnica u Europskom parlamentu Schaeuble je u raspravi na Svjetskom gospodarskom forumu okrenuo u smjeru Londona.

‘Rado bih vam dao broj mobitela Davida Camerona’, a na smijeh prisutnih dodao je ‘Ja se, naravno, ne šalim’, rekao je te objasnio ‘Bilo bi mnogo bolje ... da smo dogovor proveli unutar europskih ugovora’, ali jednoglasna odluka nije bila moguća zbog britanskog protivljenja.

Njemačka i Francuska zato su predložile da se sporazum o fiskalnom paktu dogovori za 17 nacija eurozone kojima se mogu pridružiti i članice izvan eurozone.

Cameron svoje mišljenje nije promijenio te je  u Davosu kritizirao saveznike u EU zato što žele uvesti porez na financijske transakcije, a što on drži ‘suludim’. Europski čelnici trebaju se u ponedjeljak okupiti u Bruxellesu u nadi da će naći rješenje za dužničku krizu koja je ugrozila euro i prijeti financijskim kolapsom najslabijim članicama.

Pošalicu njemačkog ministra koja je nasmijala okupljene možete pogledati u priloženom videu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene