Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prosječna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za lipanj je iznosila 4.640 kuna, što je i nominalno i realno niže nego za svibanj, nominalno za jedan, a realno za 0,9 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku.


U odnosu na plaće za lipanj prošle godine prosječna je neto plaća za lipanj ove godine nominalno viša za 4,7 posto, a realno za 0,7 posto. 

Vezani članci Josip Aladrović - 2 Aladrović: ''Isplata 13. plaće trenutačno definitivno nije realna'' Vilim Ribić, predsjenik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Sindikati javnih službi od Vlade traže 13. plaću: "Veliki broj zemalja u EU-u to ima u kolektivnim ugovorima"

To su ujedno u ovoj godini i najniže stope rasta prosječne neto plaće na godišnjoj razini, a po prvi put u ovoj godini realna stopa rasta spustila se ispod jedan posto. 

Smanjenje prosječnih neto i bruto plaća za lipanj u odnosu na svibanj vjerojatno se može pripisati i isplatama regresa za godišnje odmore, odnosno činjenici da su poslodavci koji su isplaćivali regres to uglavnom učinili s plaćama za svibanj. 

Statistički podatci o prosjeku čistih isplata po zaposlenom za lipanj prema djelatnostima pokazuju da je najviša neto prosječna plaća i tri i pol puta veća od najmanje neto plaće.
Za lipanj je najniža prosječna neto plaća iznosila 2.407 kuna i to u djelatnosti štavljenje i obrada kože, dok je najviši prosjek neto plaće od 8.509 kuna zabilježen u zračnom prijevozu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju