Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Kuhar u stisci'

Promocija hrvatskog turizma i gastronomije u SAD-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turistička i gastronomska ponuda Hrvatske dobili su prvorazrednu promociju u Sjedinjenim Državama, s emisijom 'Kuhar u stisci' autora Ralfa Pagana emitiranoj na kabelskoj TV mreži MOJO HD, u kojoj su glavne zvijezde bili zagrebački restoran Okrugljak, tržnica Dolac, Rab i Rapska fijera, te hotel Arbiana.

Emisija 'Kuhar u stisci', s energičnim i duhovitim newyorškim kuharom Ralfom Paganom u glavnoj ulozi, dosad je obišla brojne zemlje svijeta, od Islanda do Australije, s uvijek istim konceptom u kojem Pagano dolazi u neku zemlju na 72 sata i traži posao u struci kako bi zaradio za zrakoplovnu kartu za povratak kući.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dobio otkaz Šokantno ponašanje školskog kuhara, otkrile ga nadzorne kamere Bolja Hrvatska: Vedran Habel - 6 Bolja Hrvatska Kuhao je za predsjednike, pokušao oboriti Guinnessov rekord i pomaže osobama s invaliditetom: "Njih 90 posto danas je trajno zaposleno"

Uz dinamičnu izmjenu kratkih kadrova, kao u muzičkom spotu, emisija u 30-minuta 'pokrije' nevjerojatnu količinu prizora iz Paganova 72 sata u jednoj zemlji.

U epizodi 'Croatia', Ralf Pagano počinje putopis po Hrvatskoj na Medvedgradu, s namjerom da zaradi 830 dolara za tri dana.

Prvi posao dobiva u restoranu Okrugljak, gdje pod budnim okom glavnih kuhara Josipa Paraća i Marijana Hornunga, priprema patku na ražnju s mlincima, umak od borovnica i šampanjca, te salatu od rajčica. Prije toga je morao kupiti sve namirnice na tržnici Dolac, gdje su mu građani pomagali da se snađe s popisom na hrvatskom i kunama, pa zaključuje kako su 'Hrvati su jako prijateljski raspoloženi'.

Pripremajući jela u kuhinji Okrugljaka, ocjenjuje da je hrvatska kuhinja uzbudljiva mješavina istočnoeuropske i mediteranske kuhinje.

Nakon uspješno obavljena posla u Zagrebu i zarađenih 138 dolara, odlazi na Rab, a dolazeći do Jadranskog mora, oduševljava se 'prekrasnom obalom s tisuću otoka'.

U Rab stiže na dan održavanja Rapske fjere, a prvi posao nalazi u pekarnici Vilma gdje priprema rapsku tortu i ostaje razočaran zaradom od samo 15 dolara.

Potom se pridružuje rapskim samostreličarima i ribarima u srednjovjekovnim odorama, s kojima odlazi u riblov 'ostima pod sviću'.

Uz 'ulov', nekoliko brancina iz uzgajališta i par hobotnica iz vrše, te komentara kako 'ribari u brodu imaju više domaćeg vina nego ribarskog alata', Pagano se pridružuje ribarskoj gradeladi, gdje se čudi običaju da se pečena riba besplatno dijeli, no ipak uspijeva zaraditi 48 dolara.

Trećeg dana, vlasnica hotela Arbiana Nada Bernić, angažira ga u pripremi banketa za 100 gostiju s jelima u srednjovjekovnom stilu, juhom od graška, hobotnicom u crnom vinu i pečenom janjetinom, uz zaradu od 372 dolara. Višak jela s banketa, Pagano potom prodaje turistima na rapskom trgu, gdje zarađuje 142 dolara.

Na kraju, ukupno zarađuje 716 dolara ili 113 manje od iznosa potrebnog za zrakoplovnu kartu, ali zadovoljno zaključuje kako se 'sjajno proveo u Hrvatskoj, te da je otok Rab 'zakon'.

No uz sjajnu promociju Hrvatske, njezinih prirodnih ljepota, gastronomije, bogate povijesti i gostoljubivih ljudi, kroz emisiju se provlači i motiv kojim su autori vjerojatno željeli povećati atraktivnost priče.

Naime, ne uspije li zaraditi 830 dolara u 72 sata, Ralf Pagano mora za kaznu pojesti oči iz pečene janjeće glave, što je po njegovu objašnjenju, u Hrvatskoj traženi specijalitet.

Uz manje snebivanje i par duhovitih opaski, Pagano na kraju jede janjeće oči, pa emisija o Hrvatskoj završava s egzotičnim gastro prizorom, kakvi su popularni u sličnim putopisnim emisijama američkih televizija.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene