Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prihvaćen zagrebački proračun za 2008. od 7,450 milijardi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Proračun Grada Zagreba za 2008. od 7 milijardi i 450 milijuna kuna, prihvatili su danas u drugom čitanju na sjednici Gradske skupštine većinom glasova zastupnici koalicije koju vodi SDP, dok su iz oporbe bili protiv, ističući kako je riječ o netransparentnom proračunu, čiji je, kako navode, jedini kontinuitet poskupljenje komunalnih usluga.

Pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić je rekao kako je proračun za 2008. namijenjen razvoju infrastrukture i kapitalnoj izgradnji, a sadrži i brojne socijalne elemente. "Trudit ćemo se realizirati taj proračun", obećao je Kojić.

Pročitajte i ovo Sabor 77 za i 42 protiv Hrvatski sabor izglasao proračun za 2024. Politčki rat zbog proračuna - 1 Slijedi superizborna godina Je li novi proračun vatrogasna mjera zbog HDZ-ova rejtinga? "Novac doslovno odlazi u vjetar"

U raspravi je u ime Kluba HDZ-a gradska zastupnica Katarina Fuček, upozorila kako proračunska godina uvijek počinje poskupljenjima, premda se, kaže, već godinama ističe kako je svaki novi proračun razvojan, uravnotežen i socijalan. Ako s jedne strane postoji besplatan gradski prijevoz ili dodatak umirovljenicima slabijeg imovnog stanja, a s druge strane poskupljuju komunalne usluge, to nije socijalna politika, ocijenila je zastupnica Fuček.

Jozo Radoš je u ime Kluba HNS-a istaknuo kako padaju investicije u kapitalna ulaganja, a istodobno je zaduživanje grada sve veće. Iz HNS upozoravaju i da se bez proračuna Zagrebačkoga holdinga ne može govoriti o tome kakvo je poslovanje Grada u cjelini. Nisu navedeni ni projekti koji će se u 2008. graditi po principu javno-privatnog parnterstva, ističu.

Pero Kovačević (HSP) je rekao da ta stranka neće podržati proračun jer je to "jednadžba s više nepoznanica", ustvrdivši kako bi proračun trebao doseći devet ili deset milijardi kuna da se podmire sve potrebe.

U ime Kluba SNL-a Tatjana Holjevac je istaknula da porezna politika u Gradu nije dobra i da je treba prilagoditi potrebama, ali je dodala kako Zagreb ne smije biti stavljen u situaciju da rješava i svoje i državne probleme.

Miroslav Rožić, nezavisni zastupnik, predložio je da se preispita zašto udžbenike dobivaju besplatno i djeca tajkuna i djeca socijalno ugroženih Zagrepčana.

U raspravi nije bilo puno riječi o 43 amandmana koja su na proračun dali iz HDZ-a - HSLS-a.

Slavko Kojić je ustvrdio da većina gradskih zastupnika zaboravlja kako je Grad zakonskim izmjenama ostao bez 700 milijuna kuna i kako bi bilo bolje da su u drugom čitanju veću pažnju posvetili amandmanima.

Rožić mu je odgovorio kako nema pravo govoriti zastupnicima što će i kako raspravljati.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je u završnoj riječi naglasio kako je od 2000. godine počelo "buđenje Zagreba", a o tome će, kaže, svjedočiti i u 2008. kada će se graditi i škole i vrtići i stanovi. Također je najavio uštede u gradskoj upravi, temeljem programa mjera štednje, koje će predstaviti u siječnju.

U nastavku sjednice zastupnici će raspravljati o osnivanju Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba te o programu međugradske i međunarodne suradnje Grada Zagreba u 2008. godini.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene