Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Predstavljena Istarska regionalna energetska agencija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istarski župan Ivan Jakovčić i član Županijskog poglavarstva Oriano Otočan danas su u Puli novinarima predstavili županijski međunarodni projekt - Istarsku regionalnu energetsku agenciju (IRENA), u osnivanju koje su sudjelovali svi istarski gradovi.

Po Jakovčićevim riječima tu će agenciju, poput uspješne Istarske razvojne agencije (IDA) i Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI), potpomoći brojne udruge civilnog društva, znanstveno-istraživački instituti, gospodarsko-energetski sektor te regionalne i lokalne agencije za energiju iz EU-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VIJESTI IZ AGENCIJE Standard & Poor's potvrdio aktualni rejting Hrvatske i stabilne izglede, ali i prepolovio prognozu rasta Slika nije dostupna Propast Atlasa Nekadašnji turistički gigant otpušta gotovo sve zaposlene: "Bojim se da je to gašenje. Nema pomoći, korona ih je dokrajčila"

"IRENA energetski posao u Istri želi promatrati drukčije nego do sada, t.j. osmišljavati buduću energetiku istarskog poluotoka uporabom obnovljivih izvora energije sa zaštitom okoliša", naglasio je Jakovčić, dodavši kako je sve to slijed određene energetske europske politike.

Naime, kako je rečeno, Europska unija kani do 2012. dobivati 20 posto energije iz obnovljivih izvora, a danas u njoj djeluje 380 regionalnih i lokalnih energetskih agencija, kakva će biti i istarska.

Član Županijskog poglavarstva Oriano Otočan kazao je kako za taj kandidirani projekt u "Intelligent Energy Europe II - 2007." namijenjen za zemlje EU-a, Istarska županija očekuje odgovor u početku iduće godine.

"Vrijednost projekta je 320 tisuća eura - od toga Županija sudjeluje s 25 posto, a EU s ostatkom. Trajao bi tri godine, a nakon tog agencija, registrirana kao trgovačko društvo sa sjedištem u Puli, u kojoj će radit četiri djelatnika, morat će samostalno djelovati i održavati se na tržištu", zaključio je Otočan.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene