Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predstavnici Udruge hrvatskih linijskih brodara i Agencije za obalni linijski pomorski promet na današnjem sastanku u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture postigli su dogovor o načinu isplate povećanih potpora zbog stalnoga rasta cijena goriva, pa je blokada luka koju su brodari najavili za subotu otkazana.


Kako je dogovoreno, brodari (Split Tours, G.&V. Line iz Dubrovnika, Miatours iz Zadra, U.T.O. Kapetan Luka iz Krila i Ivante iz Zlarina) Agenciji za obalni linijski pomorski promet podnijet će zahtjeve za izvanrednom korekcijom potpora za prvih šest mjeseci 2008. godine s potrebnim obrazloženjem. 

Vezani članci Žarko Tušek, Viktor Šimunić, Emil Gredičak Nova snimka pokazuje kako je Tušek tražio sastanak: "On je rekel da bi si mogli sesti". Čuje se i kako se HDZ-ovac ispričava jer je došao - iz samoizolacije Andrej Plenković Premijer novinarima dijeli lekcije, a na konferenciju kasnio više od sat vremena: "To je njegov princip - ja govorim, vi slušate, kad ja dolazim, vi čekate"

Potom će Agencija obaviti kontrolu zahtjeva nakon čega će korekcija potpora za prvo tromjesečje biti isplaćena zajedno s redovitom potporom za srpanj, a za drugo tromjesečje s isplatom za kolovoz, najkasnije do 31. kolovoza.

U pogledu zahtjeva članova Udruge hrvatskih linijskih brodara za žurnim potpisivanjem dodatka ugovora za održavanje koncesioniranih brzobrodskih linija, kojim bi se uveo automatizam isplate povećanih potpora svaki put kad bi cijene goriva porasle za tri posto, zaključeno je da će Agencija za obalni linijski pomorski promet i Udruga linijskih brodara izraditi prijedlog tog dodatka i o njemu zatražiti mišljenje Agencije za zaštitu tržišnoga natjecanja (AZTN).

Ako bi AZTN dala pozitivno mišljenje, dodatak ugovorima bio bi odmah potpisan i stupio bi na snagu, a ako ga ne odobri održat će se ponovni sastanak predstavnika brodara i Agencije do konca srpnja.

Do dobivanja mišljenje Agencije za zaštitu tržišnoga natjecanja ili eventualnog novog sastanka isplata korekcija potpora za razdoblje poslije 30. lipnja 2008. obavljat će se mjesečno, na temelju izvješća brodara, kaže se u priopćenju sa sastanka u čijem su radu sudjelovali i resorni ministar Božidar Kalmeta i državni tajnik za more Branko Bačić.