Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Porezni broj za učinkovitiji porezni sustav i borbu protiv korupcije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uvođenjem poreznog broja uvest će se reda u fiskalni i financijski sustav države te smanjiti mogućnost prijevara, istaknuo je državni tajnik Ministarstva financija Ante Žigman na prezentaciji radnog prijedloga uvođenja poreznog broja, kao stalne identifikacijske oznake poreznih obveznika.

Svrha poreznog broja je povećanje učinkovitosti poreznog sustava, državnih i drugih institucija te borba protiv korupcije.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 skup sport Koliko bankama plaćamo za naknade i što nam sve naplaćuju: Razlike su velike, pogledajte kako možete proći jeftinije Mario Banožić Još je na intenzivnoj Stručnjak o dodacima na Banožićevu terencu: "Postavljanje traje satima, pa još skidanje..."

Svrha mu je praćenje promjena imovnog stanja građana i pravnih osoba, usporedba promjene imovnog stanja s prijavljenim prihodima i primicima te uvid u imovinsko stanje građana za precizno određivanje i praćenje prava na socijalne naknade i olakšice.

Porezni broj, koji će imati 11 znamenki, je stalna identifikacijska oznaka poreznih obveznika i ostalih fizičkih i pravnih osoba, domaćih i stranih, koje su stjecatelji imovine, imovinskih prava i obveza na području RH.

Za razliku od matičnog broja građana porezni broj nije kazujući broj, ne otkriva osobne podatke, te zadovoljava zahtjevima EU.

Žigman je pojasnio kako bi se do kraja ove godine odredili, dodijelili i dostavili porezni brojevi postojećim poreznim obveznicima.

Tijekom 2008. odredili bi se i dodijelili porezni brojevi ostalim korisnicima, te porezni brojevi dostavili državnim tijelima i pravnim osobama s javnim ovlastima radi upisa u službenu evidenciju.

Od 1. siječnja 2009. predviđeno je povezivanje i razmjena podataka iz službenih evidencija s poreznim tijelima putem poreznog broja.

Porezni broj određuje i dodjeljuje Porezna uprava i dostavlja ga ostalim nositeljima službenih evidencija o imovini, imovinskim pravima i obvezama.

Riječ je o zahtjevnom tehničkom te vrlo osjetljivom poslu koji treba obaviti niz institucija.

Razdoblje od godine i pol, kazao je Žigman, trebalo bi biti dovoljno za kompletnu prilagodbu uvođenja poreznog broja.

Upitan da pojasni da li postoji nekakav prostor za izbjegavanje dobivanja poreznog broja, odnosno kako će se sa sigurnošću moći utvrditi da su ga dobili svi koji moraju, Žigman je kazao kako je porezni broj upravo način za rješavanje problema izbjegavanja plaćanja poreza.

Tako će se kod kupovine bilo kojeg vrijednosnog papira ili imovine porezni broj morati upisati. Ukoliko netko želi kupiti kuću, stan, ili neku drugu imovinu, morat će imati porezni broj, i neće se moći zatražiti bilo kakav porezni odbitak ili socijalna olakšica ili naknada ako nema poreznog broja.

Na pitanje koliko će financijski stajati uvođenje poreznog broja kazao je kako se to još ne može precizno odrediti, no dio sredstava od 50 milijuna eura osiguran je zajmom Svjetskom bankom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene