Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Porast broja 'kruzera' na Jadranu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na hrvatskom je Jadranu od siječnja do kraja svibnja ove godine ostvareno 120 kružnih putovanja stranih brodova ('kruzera'), što je 8 posto više nego u istim mjesecima prethodne godine.

Na tim je brodovima bilo 1 posto više putnika ili njih 108,4 tisuće, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

Pročitajte i ovo Kruzer u Splitu Počela sezona U Splitu sve vrvi gostima: "Hoteli i privatni iznajmljivači vrlo su zadovoljni brojkama" Primopredaja broda Dalmacija u danskom Hirtshalsu - 4 Ovog ljeta u prometu FOTO Jadrolinija preuzela Dalmaciju: Pogledajte norveški trajekt koji će ploviti Jadranom i što sve nudi

Putnici koji su na taj način ušli u Hrvatsku ukupno su ostvarili 200 dana boravka, što je gotovo 40 posto više nego 2006., a prosječno su u Hrvatskoj boravili gotovo dva dana (1,7).

Najviše posjeta stranih brodova na kružnim putovanjima, 105, imala je pritom luka Dubrovnik, a slijedi Korčula i Split s 26 odnosno 22 posjeta tih brodova.

Po 16 posjeta tih brodova imale su luke Pula i Zadar, Hvar 11, otok Mljet 7, a luke Ploče i Rijeka po četiri posjeta.

Promatrano po mjesecima gotovo 62 posto ili 74 kružna putovanja stranih brodova bila su u svibnju, kada je zabilježeno i najveći broj dana boravka, 131, te najveći broj putnika, 60 posto ukupnog broja ili njih nešto malo više od 65 tisuća.

U travnju ove godine bilo je 40 kružnih putovanja, u ožujku pet, u veljači jedno, dok ih u siječnju nije bilo.

Prema zemlji zastave brodova najviše ih je u pet mjeseci ove godine, 24, kružnim putovanjima bilo brodovima sa Bahama. Iz Francuske je bilo 14 takvih brodova, s Malte i iz Paname po 11, a iz Nizozemske i Portugala po 10. S talijanskom zastavom je bilo 9 brodova, a s Maršalovih otoka 8.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene