Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na hrvatskom je Jadranu od siječnja do kraja svibnja ove godine ostvareno 120 kružnih putovanja stranih brodova ('kruzera'), što je 8 posto više nego u istim mjesecima prethodne godine.


Na tim je brodovima bilo 1 posto više putnika ili njih 108,4 tisuće, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

Vezani članci Putovanje Velika promjena: Za ulazak u Veliku Britaniju više nije dovoljna samo osobna iskaznica, no ima iznimki Putovanje Napokon! Od 1. prosinca svi hrvatski državljani moći će u SAD putovati bez viza

Putnici koji su na taj način ušli u Hrvatsku ukupno su ostvarili 200 dana boravka, što je gotovo 40 posto više nego 2006., a prosječno su u Hrvatskoj boravili gotovo dva dana (1,7).

Najviše posjeta stranih brodova na kružnim putovanjima, 105, imala je pritom luka Dubrovnik, a slijedi Korčula i Split s 26 odnosno 22 posjeta tih brodova.

Po 16 posjeta tih brodova imale su luke Pula i Zadar, Hvar 11, otok Mljet 7, a luke Ploče i Rijeka po četiri posjeta.

Promatrano po mjesecima gotovo 62 posto ili 74 kružna putovanja stranih brodova bila su u svibnju, kada je zabilježeno i najveći broj dana boravka, 131, te najveći broj putnika, 60 posto ukupnog broja ili njih nešto malo više od 65 tisuća.

U travnju ove godine bilo je 40 kružnih putovanja, u ožujku pet, u veljači jedno, dok ih u siječnju nije bilo.

Prema zemlji zastave brodova najviše ih je u pet mjeseci ove godine, 24, kružnim putovanjima bilo brodovima sa Bahama. Iz Francuske je bilo 14 takvih brodova, s Malte i iz Paname po 11, a iz Nizozemske i Portugala po 10. S talijanskom zastavom je bilo 9 brodova, a s Maršalovih otoka 8.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju