Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić ocijenio je u srijedu kako će rast industrijske proizvodnje u ožujku i u prvom tromjesečju biti dodatni doprinos pozitivnim očekivanjima kada je riječ o gospodarskom rastu, a dobrim znakom da se u gospodarstvu ostvaruju značajni pomaci smatra i pad broja nezaposlenih ispod 300 tisuća.


Državni zavod za statistiku objavio da je industrijska proizvodnja u ožujku ove godine, prema kalendarski prilagođenim podacima, skočila 3,5 posto u odnosu na ožujak prošle godine, a u prva tri mjeseca je porasla za 0,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Rast u ožujku ubrzao je u odnosu na prethodni mjesec, kada je proizvodnja povećana za 1,9 posto na godišnjoj razini, a snažno ojačavši drugi mjesec zaredom, industrijska je proizvodnja nadoknadila oštar pad iz siječnja od 5 posto.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Treba se dogoditi čudo da u privatnom sektoru ostvarimo pozitivne stope' Slika nije dostupna Vlada: Za zapošljavanje mladih osigurano 100 milijuna kuna

Komentirajući najnovije podatke, Grčić ističe kako je industrijska proizvodnja u ožujku porasla visokih 3,5 posto, što je nastavak pozitivnih trendova iz prošle 2014. godine, a i u prvom kvartalu ove godine može se očekivati ukupan rast od 0,3 posto.

"To će svakako biti dodatni doprinos pozitivnim očekivanjima kad je riječ o gospodarskom rastu", kazao je Grčić.

VIDEO Ministri otkrili kako će štedjeti

Ističe i kako je broj nezaposlenih krajem travnja pao ispod 300 tisuća.

"Prošle godine se to dogodilo tek u srpnju, dakle u jeku turističke sezone, što isto predstavlja dobar znak da se u hrvatskom gospodarstvu ostvaruju značajni pomaci. Danas, u odnosu na prije godinu dana, imamo čak 55 tisuća manje nezaposlenih ljudi registriranih na Zavodu za zapošljavanje", naglašava Grčić.

Broj nezaposlenih u ožujku je, prvi put nakon šest mjeseci rasta, pao na mjesečnoj razini, a pad broja nezaposlenih, ponajviše pod utjecajem sezonskog zapošljavanja u turizmu, nastavljen je i u travnju i krajem ovog mjeseca je pao ispod 300 tisuća.

Prema dnevnim podacima s web stranice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, trenutačno je nezaposleno 298.914 osoba, što je za 20.297 osoba manje nego krajem ožujka. Istodobno, trenutno je objavljeno 13.585 slobodnih radnih mjesta. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook