Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Podignute kamatne stope u eurozoni i Britaniji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska središnja banka u četvrtak je objavila odluku o podizanju kamatnih stopa za četvrtinu postotnog boda, uslijed zabrinutosti da bi visoke cijene energenata mogle izazvati rast inflatornih pritisaka u 12-članoj eurozoni.

To povećanje - četvrto po redu od prosinca prošle godine, kojim je ključna kamatna stopa za refinanciranje te banke podignuta na 3 posto - u skladu je s očekivanjima analitičara. 

Pročitajte i ovo Boris Vujčić Hrvatska iznad prosjeka Što ako inflacija neočekivano uspori? Guverner HNB-a objasnio mogućnosti Slika nije dostupna Zagrebačka banka popustila Kamate će ipak rasti, samo je pitanje kada?!

Analitičari prognoziraju rast ključne kamatne stope u eurozoni na 3,25 ili čak 3,5 posto do kraja ove godine, s nastavkom provedbe ECB-ovih mjera zaoštravanja monetarne politike.

Odvojeno, britanska središnja banka u četvrtak je također, po prvi puta u 12 mjeseci, podigla ključnu kamatnu stopu, i to za 0,25 postotna poena na 4,75 posto. 

Kao objašnjenje takve svoje iznenadne odluke, Bank of England navela je snažan gospodarski rast i očekivanja da će inflacija ostati iznad ciljane razine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene