Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europska središnja banka u četvrtak je objavila odluku o podizanju kamatnih stopa za četvrtinu postotnog boda, uslijed zabrinutosti da bi visoke cijene energenata mogle izazvati rast inflatornih pritisaka u 12-članoj eurozoni.


To povećanje - četvrto po redu od prosinca prošle godine, kojim je ključna kamatna stopa za refinanciranje te banke podignuta na 3 posto - u skladu je s očekivanjima analitičara. 

Vezani članci Slika nije dostupna Kamatne stope u fokusu deviznih tržišta Slika nije dostupna Dolar gubi snagu

Analitičari prognoziraju rast ključne kamatne stope u eurozoni na 3,25 ili čak 3,5 posto do kraja ove godine, s nastavkom provedbe ECB-ovih mjera zaoštravanja monetarne politike.

Odvojeno, britanska središnja banka u četvrtak je također, po prvi puta u 12 mjeseci, podigla ključnu kamatnu stopu, i to za 0,25 postotna poena na 4,75 posto. 

Kao objašnjenje takve svoje iznenadne odluke, Bank of England navela je snažan gospodarski rast i očekivanja da će inflacija ostati iznad ciljane razine.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju