Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Unatoč krizi nema štednje za nadređene

Plaće direktora javnih tvrtki do 40 000 kn

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Direktorima deseci tisuća kuna, radnicima upola manje od prosječne plaće u Hrvatskoj - tako posluje većina tvrtki u državnom vlasništvu. Donosimo kratki pregled direktorskih plaća.

Velike državne subvencije, gubici, niske plaće radnika i velike plaće direktora, karakteristika je to velikog dijela tvrtki u državnom vlasništvu. Iako podaci o njihovu poslovanju u drugoj polovici 2008. godine još nisu gotovi, trend je više-manje isti kao i godinu ranije. Najviše plaće u pet hrvatskih javnih tvrtki redom se kreću od 30 tisuća naviše dok običnom radniku primanje rijetko prelazi 3000 kuna.

Pročitajte i ovo Ilustracija 1,63 milijarde eura Počela je isplata novih plaća za zaposlene u javnoj upravi: Objavljeno i koliko su veće ZET auobusi Novo povećanje Radnicima u Zagrebačkom holdingu i ZET-u rastu plaće, a mijenjat će se i koeficijetni za vozače

Najbolje se zarađuje u Croatia Airlinesu gdje se najviša plaća, još prije dvije godine, popela preko 40 tisuća kuna. Toliko je, doduše, bio plaćen jedan od pilota, ali ni direktor tvrtke nije radio za sitniš. Najlošije plaćeni radnik hrvatske zrakoplovne tvrtke, u isto je vrijeme, zarađivao dvije tisuće osamsto kuna. Tvrtka je lani bilježila gubitke.

Državna osiguravajuća kuća posluje pozitivno i konkurentna je. Čovjek na vrhu poslovne piramide, zarađuje 36 tisuća kuna dok radnik mjesec mora preživjeti sa svega dvije tisuće šesto kuna. Tri tisuće kuna prelazi jedino najniža plaća u Janafu čiji direktor zarađuje 36 tisuća kuna.

Ništa manja direktorska primanja nisu ni kod gubitaša. HEP je samo u prvoj polovici 2008. u gubitku 110 milijuna kuna. Direktor zarađuje 19 tisuća kuna, tvrtka je obnovila vozni park sa šest novih audija, a oni s najmanjom plaćom žive od tri tisuće kuna na mjesec. U HŽ-u, tvrtki koja je vječno u minusu i preživljava zahvaljujući državnim subvencijama, direktor zarađuje 27 tisuća kuna. Najslabije plaćeni radnik, prema posljednjim dostupnim podacima, obitelj prehranjuje s manje od dvije i pol tisuće kuna.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene