Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Paradoks državnih firmi: Iako leže na proračunu potraživanja zahtijevaju odmah

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo nestvarno zvuče podaci o broju zaposlenih u državnim tvrtkama koje uglavnom leže na proračunu. Samo Hrvatske željeznice i Hrvatska elektroprivreda zajedno imaju zaposlenih koliko i General Motors - jedna od najvećih kompanija u cijelom svijetu. Rezovi su neizbježni.

Poslodavci upozoravaju kako skup i prevelik javni sektor guši gospodarstvo. Neproduktivna državna poduzeće crpe velik novac iz privrede i stvaraju nekonkurentnost. S plaćanjem obveze debelo kasne dok svoja potraživanja naplaćuju u roku od 10 dana.

Pročitajte i ovo Ministri - 4 U obilasku države HDZ-ovi ministri se rastrčali po cijeloj Hrvatskoj, ali tvrde da nisu u kampanji: "To su redovne aktivnosti" Energenti; ilustracija - 1 I nakon travnja Dnevnik Nove TV doznaje što donosi novi paket Vladinih mjera: Poznato je što će biti s cijenama struje, plina i 30 osnovnih proizvoda

Hrvatska elektroprivreda ima najveće dugove prema dobavljačima. S druge strane za kašnjenje plaćanja struje nemaju tolerancije. Ako se netko ponaša kao oni i ne plati na vrijeme odmah ga isključe. Daleko najveći potrošač državnog novca su Hrvatske Željeznice koje popiju više od 3 milijarde kuna na godinu.

Upravo ovih dana u HŽ-u zbog previše novozaposlenih ljudi i malverzacija novi šef navodno smjenjuje direktore. Pozitivan primjer javnog poduzeća, kako kaže potpredsjednik Vlade Polančec, Hrvatske su Šume. Ne opterećuju proračun, a s anti-recesijskim mjerama krenuli su prvi.

Rok u kojem državne tvrtke Vladi moraju dostaviti prijedloge istječe večeras, no rok u kojem Hrvatska mora modernizirati javni sektor i pripremiti ga za Europu, davno je prošao jer nepopularne ali potrebne rezove svi vladajući izbjegavaju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene