Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska je po rezervama vode 5. u Europi i 42. u svijetu, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Božidar Pankretić istaknuvši da je zadaća očuvati to vodno bogatstvo za buduće generacije.


Na konferenciji za novinare u Hrvatskim vodama u povodu Svjetskog dana voda, koji se održava pod sloganom 'Čista voda za zdravi svijet', govorio je i generalni direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić, a nazočio je, među ostalim, i potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Friščić. Podsjetivši kako je voda jedno od najvažnijih prirodnih resursa i to opće dobro ne može biti ni u čijem vlasništvu, Pankretić je poručio da 'zato vodom gospodarimo i upravljamo, ali isto tako je i zaštićujemo'.

Vezani članci Dio Zagreba bez grijanja i tople vode, pukla cijev vrelovoda na Horvaćanskoj cesti - 8 Što se to događa u Zagrebu? Opet pukle cijevi, tri kvarta ostala bez vode Slika nije dostupna Pankretić: Štete ćemo još dugo zbrajati

Istaknuo je značaj novih zakona - o vodama i o financiranju vodnoga gospodarstva. Ukupno potrebna ulaganja za vodnogospodarske projekte u iduća dva investicijska ciklusa (2009.-2023. i 2023.-2038.) procjenjuju se na oko 52,8 milijarde kuna. Od toga je za javnu vodoopskrbu potrebno uložiti 13 milijardi kuna, za odvodnju i pročišćavanje komunalnih otpadnih voda 20 milijardi kuna, dok za zaštitu od poplava i drugih oblika štetnog djelovanja voda treba uložiti 10,8 milijardi kuna, a po 4,5 milijarde kuna za navodnjavanje i za višenamjenski kanal Dunav-Sava.

Pretpristupni fondovi

Pankretić je istaknuo da su pred Hrvatskom veliki zadaci vezani uz realizaciju odobrenih projekata iz pretpristupnih fondova - ISPA - Karlovac, u vrijednosti 36 milijuna eura (22,5 milijuna eura su bespovratna sredstva EU), IPA projekti - Slavonski Brod, Knin i Drniš u vrijednosti 52 milijuna eura (28,5 milijuna eura su bespovratna sredstva EU), a očekuje se i odobrenje Projekta Sisak. Izvijestio je, uz ostalo, da RH u ovoj godini planira uložiti 900 milijuna kuna u projekte zaštite od štetnog djelovanja voda, vodoopskrbe, zaštite voda te navodnjavanja, uključujući i projekte Jadran i Unutarnje vode, koje kreditira Svjetska banka.

>> 880 milijuna ljudi u svijetu bez čiste vode

Pankretić je naglasio da je u 2010. i 2011. osigurano 220 milijuna kuna za pripremu 36 projekata vodnoga gospodarstva vrijednih oko 884 milijuna eura čija realizacija se očekuje nakon pristupanja Hrvatske u EU u programskom razdoblju 2012.-2013. u kojem će Hrvatskoj stajati na raspolaganju oko 3,5 milijarde eura, od čega vodnom sektoru oko 340 milijuna eura. Priprema se i projekt razvoja navodnjavanja, koji će se financirati većim dijelom iz zajma Svjetske banke u iznosu od oko 600 milijuna kuna u narednih pet godina. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju