Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na Zagrebačkom velesajmu otvoren je 86. jesenski međunarodni zagrebački velesajam.


Na velesjamu se do 26. rujna predstavlja više od 500 izlagača iz 29 zemalja, a zemlja partner ovogodišnje jesenske sajamske priredbe je Kina. Glavne tematske cjeline ovogodišnjeg sajma su kolektivni nastupi zemalja, energetika, sajam graditeljstva Contech, dani mode, široka potrošnja, glazba, multimedija i ples te novi sajamski projekt Mystic.

Vezani članci Cijepljenje, ilustracija Konačno počinje masovno cijepljenje u glavnom gradu: Zagrepčanima stižu obavijesti o terminima Paviljon za cijepljenje na Zagrebačkom velesajmu - 1 Zagrebački velesajam spreman za masovno cijepljenje: "Očekujemo da će u jednom danu biti cijepljeno više od pet tisuća ljudi"

Sajam je otvorio izaslanik predsjednika Republike i njegov savjetnik za gospodarstvo Boris Cota koji je ocijenio da će se hrvatsko gospodarstvo u manjoj mjeri vjerojatno oporaviti početkom 2011. godine, dok se za ovu godinu očekuje negativna stopa rasta, odnosno pad BDP-a od oko 1,5 posto.

Upozorio je da nakon posljednjeg rebalansa proračuna Vlada procjenjuje proračunski deficit na razini 4,2 posto BDP-a, no da neki analitičari predviđaju i veći deficit, što je zabrinjavajuće, kao i povećanje javnog duga koji se približava razini od 50 posto BDP-a, a inozemni dug razini 100 posto BDP-a i gotovo se udvostručio posljednjih osam godina.

Politika mora utjecati na povećanje konkurentnosti

U takovoj situaciji ekonomska politika mora utjecati na povećanje konkurentnosti gospodarstva, a zato je dobro što je Vlada pokrenula program gospodarskog oporavka, koji se mora provesti, kazao je Cota.

Za poboljšanje konkurentnosti potrebno je provesti mnoge strukturne reforme na tržištu rada i u poslovnom okružju imajući na umu da je uloga države u gospodarstvu prevelika i da je udio proizvodnje u gospodarstvu mali, rekao je Cota.

Ističe da Vlada mora rješavati pitanje nekonkurentnog određivanja plaća, dinamičnije raditi na poboljšanju poslovnog okružja, osobito na uklanjanju zapreka za ulaganja koje se u prvom redu odnose na kompliciranu regulativu, velika porezna opterećenja, neučinkovitu birokraciju, političke intervencije i lošu poslovnu klimu.

'Hrvatska se bori za što bolji ekonomski status'

Predsjednik Ivo Josipović je u video poruci istaknuo je da se Hrvatska na pragu ulaska u EU bori za što bolji ekonomski status. Ove godine, velesajam se održava u vrijeme ozbiljne gospodarske krize, a gospodarski forum je mjesto da se sagleda stanje i Vladi daju preporuke, rekao je Josipović.

Kineski veleposlanik Shen Zhifei istaknuo je dugu povijest nastupa Kine na ZV-u podsjetivši da je ove godine Kina drugi put zemlja partner. Posebno raduje, kaže Zhifei, što hrvatski izvoz u Kinu raste.

Zadovoljstvo što je ove godine Kina zemlja partner izrazio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je uvjeren da će kinesko-hrvatsko partnerstvo rezultirati novim poslovnim projektima i većim ulaganjima.

Sajam i ove godine prati niz stručnih skupova i okruglih stolova, a danas će se održati i tradicionalni Gospodarski forum, susret gospodarstvenika s predstavnicima Vlade. (Hina)