Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Angažirala cijelu obitelj

Ostala bez posla pa uspjela s ekološkom proizvodnjom povrća!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjajnu priču koja pokazuje da gubitak posla ne mora značiti krah - snimili smo u zadarskom zaleđu. Bivša računovotkinja umjesto očajavanja, odabrala je novi životni put. Pokrenula je ekološku proizvodnju povrća, angažirala cijelu obitelj i nije pogriješila. Posla, kaže, ima toliko da će morati tražiti nove radnike.

Umjesto po tipkovnici i računima, Marica prebire po povrću. Nakon tri desetljeća u računovodstvu, poduzetnički duh doveo ju je do - poljoprivrede.

Pročitajte i ovo Pronevjera u Muzeju za umjetnost i obrt Kaznena prijava Prijevara kakva se ne pamti! Računovotkinja Muzeja za umjetnost i obrt majci prebacila 730.000 eura, a na sebe potrošila 633.000 Pad ekološke proizvodnje - 1 sve veći problemi Sve je manje ekološke proizvodnje, ratari odustaju i okreću se drugim sortama: "10 godina roda smo izgubili"

'Sad je to već preraslo u malo veću proizvodnju, uključila se i obitelj. Moj zet, koji je bio menadžer, ostao je bez posla, a sad ga više ne namjerava ni tražiti', kaže Marica Jakoliš iz Bile Vlake.

>> E to je poduzetništvo: U 6 mjeseci udvostručio biznis

Posjet sajmovima i ispitivanje tržišta urodili su plodom. Za Maričine ekološke proizvode pročulo se u cijeloj Hrvatskoj. 'Dostavljamo u kuću od Zadra do Splita. Ja uberem rano ujutro ili navečer i isti dan ljudi koji naruče dobiju ovo moje povrće u Zagrebu'.

Interes kupaca je velik, pa raste i mogućnost plasmana na tržište. Zbog velikog obima posla, Marica je otvorila nova radna mjesta.

'Ona ima strast prema uzgoju, a ja ima strast prema plasiranju proizvoda. Meni ništa ovdje nije teško odradit za kupce', kaže Maričina zaposlenica Danica Popović.

Za vrijednu ekipu postoji samo jedno pravilo - pesticidima je pristup zabranjen, a na poljima se koristi samo prirodni kompost. Kupcima su, osim 50 vrsta voća i povrća, ponuđene i prerađevine. 'Pogotovo umak od ovih domaćih sorti rajčica, tako da ove godine planiram na 10 do 15 tisuća sadnica', kaže bivša računovotkinja.

Dok posao cvjeta, poduzetnica je shvatila i recept za uspjeh. 'Ako radite nešto što volite, onda je sve isplativo'.

A sve je to, poručuje Marica, samo početak. Krajnji cilj je proizvodnja na 100 hektara zemlje i zapošljavanje nove radne snage.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene