Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Saborska je oporba i u popodnevnu dijelu sjednice ostala pri stajalištu da će uvođenje carinske kvote za izvoz šećera na tržište Europske unije oslabiti hrvatsku poljoprivredu i proizvođače šećera.


Tonči Tadić (HSP) uvjeren je da Hrvatska nije trebala pristati na izdvojene pregovore o kvotama za šećer, jer su Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) pregovori predviđeni samo ako nepostojanje kvota teže ugrozi tržište jedne od ugovornih strana.
 
Istaknuvši da su teze kojima Vlada brani predloženi protokol o
izmjenama i dopunama SSP-a "okretanje pile naopako", Tadić je kazao kako su mu "neshvatljive tvrdnje da je dobro ograničiti izvoz, jer se godinama borimo da ga ojačamo".

Vezani članci Rog paprika, ilustracija Hoćemo li ove godine i domaći ajvar plaćati - skuplje? "Godina je jedna od najtežih otkada smo u proizvodnji paprike..." Pastiri i stočari traže se svijećom (Foto: Damir Spehar/PIXSELL) Kvote za stočare i pastire razgrabljene već u prvih nekoliko sati, ministar u čudu: "To je nemoguće!"

Izrazio je bojazan da kvote od 180 tisuća tona nisu kraj priče te da će se u pregovorima o poljoprivredi ograničiti i proizvodnja šećerne repe i šećera.

Da predložene izmjene SSP-a štete poljoprivredi i šećeranama, uvjeren je i Božidar Pankretić (HSS), ocijenivši da je o prijedlogu umjesto ministra poljoprivrede Petra Čobankovića trebala govoriti ministrica vanjskih poslova, jer je, kako kaže, očito da nije riječ o poljoprivredi, nego o političkim pritiscima EU-a.

Suprotno tvrdi Tomislav Tomić (HDZ), koji je pred zastupnicima pročitao pismo u kojem, kako je prenio, proizvođači šećera pozivaju zastupnike da podupru predloženi protokol. Istaknuo je da proizvođači šećera pozdravljaju činjenicu što je Hrvatska od početnih 80 tisuća tona, koliko je predlagala Europska komisija, uspjela dobiti kvote od 180 tisuća.

Istaknuo je, uz ostalo, i da su šećerane posebno pozdravile što se EU odrekla izvoznih subvencija za šećer pri izvozu u Hrvatsku, a što našu industriju šećera stavlja u bolju situaciju.

Proizvođači u pismu ističu kako se nadaju da će se Vlada u
pregovorima o poljoprivredi uspjeti dogovoriti o proizvodnji šećerne repe na 30 tisuća hektara i proizvodnji šećera od 240 tisuća tona, zacrtanoj u pregovaračkoj platformi, prenio je Tomić.

Ministar Čobanković istaknuo je da je njegovo ministarstvo vodilo teške i odgovorne pregovore s Europskom komisijom, u kojima su maksimalno zaštićeni nacionalni interesi. Ustvrdio je i da je Hrvatska "u toj teškoj borbi" morala uvjeravati i dokazivati da šećerna afera od prije nekoliko godina nije bila namjera, već propust, kako ne bi bila suspendirana provedba SSP-a o izvozu šećera.

- Hrvatska kao odgovorna i ozbiljna zemlja ne može težiti da uđe u određene asocijacije a da ne prihvaća određena pravila igre koja vrijede u njima, poručio je ministar.