Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krpanje rupa

Novi obračun plaća: Građanima milijarda kuna u džep

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Da će godina biti teška svi znamo, do kada će to stanje potrajati, teško se može predvidjeti. Ministarstvo financija predstavljajući analizu punjenja proračuna tvrdi, država je sve obveze podmirila.

Isto tako tvrde, nelikvidnost će se smanjiti i porezima državnih tvrtki koje dugove moraju podmiriti do prvog lipnja. Krizni porez i povećan PDV nisu spasili situaciju, no da ih nije bilo, situacija bi vjerojatno bila još gora. U srpnju se ukida dio kriznog poreza, no PDV ostaje, ali ostaje i rupa u proračunu. Problem predstavlja trenutni minus u državnoj blagajni od 1,6 milijardi kuna, a ukoliko taj minus do kraja godine ne prijeđe maksimalno dozvoljenih 8 milijardi kuna, Vlada smatra da će tada situacija biti prihvatljiva.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Anketa Dnevnika Nove TV Vjerujete li da će s novom Vladom biti bolje? Pogledajte kako ste glasali Andrej Plenković Sjednica Vlade Plenković objavio koliko će novca od države dobiti svinjogojci pogođeni svinjskom kugom

Nestankom kriznog poreza javlja se i problem nestanka 700-800 milijuna kuna ukupno do kraja godine, a ako se odmah ne počne štedjeti, ne ginu nam neki novi porezi. Najavljen je i novi način obračuna plaća hrvatskih radnika, a Banski dvori sve još uvijek drže pod velom tajne, no i to bi uskoro trebalo izaći na vidjelo. Premijerka Kosor bi trebala dati barem obris novog sistema, a ako uzmemo primjerice one koji imaju plaću od 5000 kuna, njihova plaća bi trebala biti 100 kuna veća. To bi trebalo predstavljati neko određeno mjerilo, no treba još malo pričekati i vidjeti što to znači, jer bit će određene tri platne stope.

U banskim dvorima smatraju kako će novim obračunima plaća građanima u džepu završiti 1,5 milijardi kuna, a s druge strane ukidaju se porezne olakšice za pola milijuna građana kojima će na taj način biti uzeto 500 milijuna kuna. Ipak, problem i dalje predstavljaju mirovine i zdravstveni sustav, koji se vječito krpaju. Do kraja godine nedostajati će 17 milijardi kuna za isplatu mirovina, što znači da će taj iznos morati namaknuti porezni obveznici. Za zdravstvo ćemo do kraja godine morati izdvojiti dodatnih 7 milijardi kuna, kako bi se i ta rupa pokrpala. Nešto se počelo štedjeti u zdravstvu, no dosadašnjih 300 milijuna kuna, za sada, izgledaju kao kap u moru.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene