Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odobrena sredstva

Novčane potpore za razvijanje sela

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar Pankretić potpisao je danas u Osijeku ugovore o odobravanju novčanih potpora za financiranje programa razvitka seoskog prostora u Osječko-baranjskoj županiji, što je dio programa ruralnog razvoja.

Svrha potpora je je zadržati stanovništvo u ruralnim područjima i očuvati život na hrvatskome selu, povećati konkurentnost poljoprivredne proizvodnje te izjednačiti kvalitetu života u ruralnim i urbanim područjima, istaknuo je ministar Pankretić.

Pročitajte i ovo Rusi slučajno bombardirali vlastito selo uništene kuće VIDEO/FOTO Rusi slučajno bombardirali vlastito selo: "Došlo je do abnormalnog pražnjenja spremnika oružja" Ilustracija Obrana sela Krave u Francuskoj odsad mogu slobodno mukati, a dozvoljeni su i "mirisi" sela

Ukupno je za područje Osječko-baranjske županije odobreno 155 projekata, u vrijednosti od 13,3 milijuna kuna, a potpore su, uz ostalo, odobrene za osnivanje i razvoj udruga poljoprivrednih proizvođača, preradu i skladištenje poljoprivrednih, ribarskih i šumarskih proizvoda, ulaganja u obiteljska poljoprivredna gospodarstva te razvoj seoskog, lovnog i ribolovnog turizma.

Ministar Pankretić podsjetio je kako je Ministarstvo u 2008. godini za područje cijele Hrvatske raspisalo 19 ovakvih natječaja, u sklopu kojih je korisnicima ovih sredstava do sada podijeljeno ukupno 140 milijuna kuna.

Izrazio je i zadovoljstvo velikim brojem zahtjeva, koji se u ovoj Županiji odnose na razvoj stočarstva, opremanje objekata za preradu vlastitih poljoprivrednih proizvoda na obiteljskim gospodarstvima te zahtjevima koji se odnose na ekološku poljoprivrednu proizvodnju.

Osječko-baranjski župan Krešimir Bubalo kazao je kako će se županijska proračunska stavka za poljoprivredu, s dosadašnjih 65 milijuna kuna, u idućoj godini povećati na 80 milijuna kuna, ocjenivši da se samo tako može snažnije potaknuti razvoj ruralnih područja.

Na novinarski upit hoće li se u državnom proračunu za iduću godinu uvesti mjere štednje za poljoprivredu ministar Pankretić izjavio je novinarima kako u Vladi 'postoji visoko razumijevanje da se u nekim sektorima mora ulagati', a da će se 'štedjeti na svemu onome što nije ulaganje, i što ne čuva radna mjesta ili ne donosi nova'.

Napomenuo je kako u području potpora i kapitalnih ulaganja u poljoprivredi 'štednje neće biti', jer su, kako drži, potrebna dodatna ulaganja, kako bi se smanjio prekomjeran uvoz.

Ministar Pankretić popodne će u Vukovaru nazočiti potpisivanju ugovora o odobravanju novčanih potpora za financiranje programa razvitka seoskog prostora u 2008. godini i za područje Vukovarsko-srijemske županije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene