Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nova rekordna vrijednost Dow Jonesa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dobitci na američkim tržištima dionica rezultirali su novim rekordnim vrijednostima njujorškog Dow Jonesa, a uzlazni trend zabilježen je i na većini ostalih najznačajnijih svjetskih burzi.

Njujorški Dow Jones indeks dosegnuo je u petak novu rekordnu razinu na zatvaranju od 13.120 bodova, ostvarivši tako skok vrijednosti na tjednoj razini za 1,23 posto. S&P indeks porastao je 0,66 posto, na 1.494 bodova. Tehnološki Nasdaq ojačao je 1,2 posto, na 2.557 bodova.
Burzovni indeksi bilježe rako četvrti tjedan zaredom rast
vrijednosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nastavljena panika na Wall Streetu: Dow Jones pao za 500 bodova, ispod 10.000 Slika nije dostupna Uzlet na Wall Streetu nakon izvješća o novoj intervenciji vlade

Uzletu burzovnih indeksa najviše su pridonijeli priljev snažnih
poslovnih izvješća kompanija te ohrabrujuće vijesti iz američkog gospodarstva. Od značajnijih dobitnika izdvaja se Alcoa, čije su dionice poskočile 5,2 posto nakon što je taj najveći svjetski proizvođač aluminija objavio da će razmotriti prodaju jednog svojeg dijela poslovanja. U tehnološkom sektoru najviše se isticao Internet trgovac Amazon, s rastom cijene dionica od 27 posto, po objavi znatno veće dobiti od očekivanja. One su ujedno bile najzaslužnije za jačanje
indeksa Nasdaq na najviše razine od veljače 2001.

Rast cijena dionica poduprlo je i neočekivano snažno izvješće o narudžbama trajnih dobara, potaknuvši optimizam u vezi izgleda za poslovnom potrošnjom. Dionice su podršku crpile i iz 'bež knjige', izvješća američke središnje banke Fed koje govori o umjerenom rastu aktivnosti regionalnih gospodarstava te skromnom povećanju cijena. "Tržište definitivno bilježi uzlet cijena. Prilično se oklijevalo oko
okrugle brojke od 13.000 bodova no ulagači su se ohrabrili nakon što je ta barijera probijena," ocijenio je David Strauss, portfelj menadžer pri Johnston Lemonu u Washingtonu.

Nadalje, poticaj američkim blue-chip dionicama pružio je IBM, čije su dionice ojačale 3,5 posto uslijed odluke o povećanju dividende. Najveća svjetska računalna kompanija najavila je također otkup svojih dionica u vrijednosti do 15 milijardi dolara.

IBM-ove dionice bile su najvećim dijelom zaslužne za jačanje Dow Jonesa, čijem je rastu pomogao i 3,3-postotni rast cijena dionica Honeywell Internationala. Honeywellove dionice jačaju pod utjecajem nedavno objavljenih snažnih tromjesečnih rezultata. Među dobitnicima se još isticao DuPont čije su dionice ojačale 1,4 posto nakon objave
snažnih rezultata poslovanja.

Poplava boljih od očekivanja zarada svakako je doprinijela rastu cijena dionica. No, istini za volju, korporativna Amerika dobivala je potporu i od programa otkupa vlastitih dionica kompanija, prodaje imovine te smanjivanja troškova poslovanja. Naime, dok je veliki postotak kompanija premašio očekivanja zarada po dionici u prvom
tromjesečju, brojne među njima jedva su ispunile očekivanja ili čak razočarale po pitanju rasta svojih prihoda. "Za ovakav rast cijena dionica zaslužne su djelomično zarade, no još važnija je velika likvidnost. Golemi su iznosi novca u sustavu a alternative dionicama nisu previše privlačne", ustvrdio je Michael Metz, strateg za ulaganja pri Oppenheimeru.

Na europskim tržištima jačanju većine burzovnih indeksa pomagale su aktivnosti na području spajanja i akvizicija, pri čemu se posebno isticao bankarski sektor. Frankfurtski DAX bio je na dobitku od 2,3 posto, dosegnuvši 7.387 bodova. Londonski Ftse indeks na tjednoj je razini korigiran jedan posto, na 6.419 bodova.

Glavnu pozornost ulagača plijenila je vijest iz britanske banke
Barclays koja je objavila da će za približno 67 milijardi eura kupiti nizozemsku banku ABN Amro. Dionice Barclaysa oslabile su 1,3 posto dok su one nizozemske banke osnažile 1,1 posto. Podršku im je dala vijest iz dvije banke o očekivanim godišnjim uštedama u visini 3,5 milijardi
eura.

No, kratkotrajno je na tržištu početkom tjedna zavladala nervoza zbog vijesti o oštrom padu cijena dionica španjolske tvrtke za promet nekretninama Astroc, čiji su gubitci u nekim trenucima dosezali i do 25 posto. To je potaknulo daljnje gubitke na cijenama dionica u sektoru nekretnina te zemlje. Europski sektor graditeljskih tvrtki zabilježio je u prosjeku pad cijena dionica od 1,6 posto, što je rezultiralo padom vrijednosti europskih burzovnih indeksa.

Gubitci s početka tjedna nadoknađeni su već idući dan nakon što je konzorcij predvođen Royal Bank of Scotland izašao s konkurentskom ponudom za preuzimanje nizozemske banke ABN Amro, vrijednom 98 milijardi dolara. Konkurentska ponuda RBS-a dovodi u opasnost proteklog tjedna postignut dogovor o spajanju nizozemske banke s britanskom bankom Barclays.

Dionice ABN Amro poskočile su četiri posto, dionice RBS-a nisu zabilježile promjene a dionice članice tog bankarskog konzorcija španjolske banke Santander zabilježile su rast cijena od 0,5 posto. Nasuprot njima, dionice belgijske banke Fortis, također članice konzorcija, oslabile su 1,6 posto. "Tržište nam poručuje da smo još daleko od završetka te igre", kazao je Mark Sartori, čelnik trgovine dionicama pri brokerskoj kući Fox-Pit, Keltron.

Analitičari kažu da će aktivnosti spajanja i preuzimanja vjerojatno za europske ulagače biti značajniji čimbenik na kratki i srednji rok nego zarade. "Rast zarada je uračunat u cijenu tako da će jedino vjerojatno podršku pružiti aktivnosti kompanija poput spajanja i preuzimanja", kazao je Christophe Donay, strateg u Kepler Equitiesu u Parizu.

Indeks Tokijske burze Nikkei bio je na tjednom gubitku od nekih 0,3 posto, završivši na 17.400 bodova.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene