Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obrtnik inovator

Nakon fijaska s hrvatskim, krenuo sa slovenskim tvrtkama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Deset godina je trebalo da svoju ideju pretvori u gotov proizvod.

A na istu je, kaže, došao potpuno logično. Naime, Damir Sever živi u regiji gdje svatko ima voćnjak, vinograd ili poljoprivredno zemljište, za čija se održavanja često koriste prskalice. Ipak, većina njih nepraktična je za uporabu, stoga je došao na ideju: napravit će prskalicu koju svatko može koristiti, koja je bolja i preciznija od ostalih. I tako je nastala elektroprskalica.

Pročitajte i ovo Ilustracija Opet ih prodaju Coca-Colini proizvodi vraćaju se na police: Oglasila se Fortenova grupa Ilustracija Objavio inspektorat Povlači se mnogima omiljena namirnica, može predstavljati rizik po zdravlje nekih potrošača

'Vlastitim sredstvima sam izradio prvi model, taj model smo onda ponijeli i na izložbu kroz Društvo inovatora Varaždinske županije. Tu smo odmah izložili i dobili smo odmah zlatnu plaketu na toj izložbi' izjavio je Damir Sever, inovator. Uskoro su uslijedile i druge nagrade, a sve to Severa je potaknulo da
nastavi s razvojem. No prototip za serijsku proizvodnju, ubrzo je pokazao da na mehanizmu treba još puno raditi. Financijsku pomoć pružio mu je Bicro, poslovno-inovacijski centar a suradnju je počeo i s obrtima, poput vlastitog. Ipak, to nije bilo dovoljno za razvoj kompleksnog mehanizma, koji je trebalo stalno testirati i poboljšavati. Partnere je počeo tražiti među većim tvrtkama.

Nezgoda s firmom na početku posla

'Tu nam se, odmah na početku, dogodila i jedna nezgoda s jednom firmom, koja nam je obećavala da će sve biti uredu, odnijeli su jedan avans, ostali smo bez toga i bez dobrog dijela konstrukcije i alata', tvrdi Sever kojeg to nije obeshrabrilo. Kada je shvatio da hrvatske tvrtke nisu pouzdani suradnici, pomoć u testiranju svog proizvoda pronašao je u Sloveniji. I to u kompaniji koja za automobile izrađuje mehanizme za čišćenje vjetrobranskog stakla. Njihova oprema bila je idealna za testiranje elektroprskalice no, direktor tvornice ubrzo je u ovoj suradnji prepoznao dodatni potencijal za svoju tvrtku.

'Naša suradnja započela je prije svega zbog krize koja se pojavila u automobilskoj industriji. 2008 godine naša kompanije se suočila s padom prodaje i tu smo prazninu željeli popuniti nekim novim proizvodom', rekao je Edmund Pal, direktor Sep d.o.o. U elektroprskalici Pal je vidio odlučnu priliku da tvornicu odmakne od gubitaka auto-industrije, a Sever partnera koji proizvod može plasirati na tržište Europske unije. Naime, danas gotov proizvod spreman je za tržište.  Iako mu je cijena 2200 kuna, Sever već prima brojne upite zainteresiranih kupaca. No i cijela priča tražila je znatna novčana sredstva.

U razvoj utrošio 50 tisuća eura

'Samo evidentan novac, koji je vidljiv, je preko 200 tisuća eura, a tu je još sredstava koja nisu vidljiva, slobodno vrijeme koje vi koristite, nekad i 20 sati, 15 sati', dodaje Sever. I Sep je do sada u razvoj ovog proizvoda uložio 50 tisuća eura. Kada smo direktora upitali zašto je odlučio investirati novac u nešto novo i nepoznato, istaknuo je da tvrtka svake godine u razvoj ima pravo ulagati dva posto svoje godišnje zarade.

'Taj novac ne moramo upotrijebiti za ništa ili možemo potražiti ideju i riskirati. Mi smo odlučili uložiti u jednu ideju ne gledajući njezin rezultat. Jer sredstva, koja ćemo uložiti u taj proizvod, neće ugroziti naše poslovanje', kaže Edmund Pal. Ovaj poslovni stav mogao bi posramiti brojne hrvatske direktore i menadžere, kojima mnogi inovatori kucaju na vrata, bez uspjeha. Ipak, svim kolegama koji se, u sličnoj priči, obraćaju za pomoć državi, Sever savjetuje.'Pa ne može netko umjesto vas radit. Vi razumijete patent, a ako ne možete sami riješit, morate naći partnera', dodaje.

Sada, kada je našao svog partnera, Sever ide dalje. Ova elektroprskalica inspirirala ga je da sličan proizvod napravi i za vatrogasce, koji moraju držati pod kontrolom ugašena zgarišta Kako stvari stoje, s proizvodnjom prskalica započet će već ove godine. A nakon deset godina upornog rada, bilo bi i vrijeme.

Emisiju Novac gledajte nedjeljom, u jutarnjem terminu programa Nove TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene