Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Najviša cijena zlata u posljednjih 28 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posrnuli dolar i rast cijena nafte potaknuo je skok cijena zlata na najviše razine u zadnjih 28 godina, dok je platina na tržištu u Londonu dosegnula najvišu ikad zabilježenu cijenu, čemu su pridonijele rastuće cijene poluga i zabrinutosti oko opskrbe.

Cijena zlata na londonskom spot tržištu dostigla je razinu od 747,70 dolara po čistoj unci - najvišu razinu od siječnja 1980., nakon čega se njome trgovalo po neznatno nižih 747 dolara.

Pročitajte i ovo Benkovački sajam - 4 Vesela atmosfera Svi putevi vode u Benkovac: Prodavalo se sve, od igle do lokomotive Pacijenti u čekaoni Osigurajte se Nova odluka HZZO-a: Poskupile zdravstvene usluge za dio pacijenata

Trgovci i analitičari kažu da su se investicijski fondovi koji poduzimaju kupovine tražeći sigurnija utočišta za svoj novac u vremenima tvrdokornih zabrinutosti oko problema na tržištima kredita, razularili te će u konačnici ciljati rekordno visoku razinu iznad 800 dolara.

"Zlato se približava ključnoj cjenovnoj razini od 750 dolara za uncu, koja će se vjerojatno testirati u kratkom roku ako se nastavi stimulirajući poticaj od dolara i snažnih cijena nafte", kazao je Alexander Zumpfe, trgovac pri Heraeus Precious Metalsu.

Platina je dosegnula cijenu od rekordno visokih 1.396 dolara za uncu na spot tržištu u Londonu, nasuprot dosadašnjoj rekordnoj razini od 1.395 dolara postignutoj u studenome 2006.

Trgovci su kao razloge rasta njezine cijena naveli zabrinutosti oko opskrbe u Južnoafričkoj Republici zbog prekida opskrbe električnom energijom, te rastuće kamatne stope koje se zaračunavaju pri pozajmljivanju te kovine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene