Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Posrnuli dolar i rast cijena nafte potaknuo je skok cijena zlata na najviše razine u zadnjih 28 godina, dok je platina na tržištu u Londonu dosegnula najvišu ikad zabilježenu cijenu, čemu su pridonijele rastuće cijene poluga i zabrinutosti oko opskrbe.


Cijena zlata na londonskom spot tržištu dostigla je razinu od 747,70 dolara po čistoj unci - najvišu razinu od siječnja 1980., nakon čega se njome trgovalo po neznatno nižih 747 dolara.

Vezani članci Saša Ivanović U što je bolje ulagati: Srebra ima 19 puta više od zlata, ali veći mu je i PDV Plin, ilustracija Drastično poskupljuje plin: "To i nije tako veliko povećanje ako znamo da se cijena plina na tržištu povećala i do 250 posto"

Trgovci i analitičari kažu da su se investicijski fondovi koji poduzimaju kupovine tražeći sigurnija utočišta za svoj novac u vremenima tvrdokornih zabrinutosti oko problema na tržištima kredita, razularili te će u konačnici ciljati rekordno visoku razinu iznad 800 dolara.

"Zlato se približava ključnoj cjenovnoj razini od 750 dolara za uncu, koja će se vjerojatno testirati u kratkom roku ako se nastavi stimulirajući poticaj od dolara i snažnih cijena nafte", kazao je Alexander Zumpfe, trgovac pri Heraeus Precious Metalsu.

Platina je dosegnula cijenu od rekordno visokih 1.396 dolara za uncu na spot tržištu u Londonu, nasuprot dosadašnjoj rekordnoj razini od 1.395 dolara postignutoj u studenome 2006.

Trgovci su kao razloge rasta njezine cijena naveli zabrinutosti oko opskrbe u Južnoafričkoj Republici zbog prekida opskrbe električnom energijom, te rastuće kamatne stope koje se zaračunavaju pri pozajmljivanju te kovine.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju